דלג לתוכן המרכזי
כיצד נוכל לעזור לך?
כיצד נוכל לעזור לך? *8332
רוצים לקרוא על עוד
תחומי עיסוק של המשרד
לחיפוש מאמרים לפי תחומי עניין

נכי צה"ל וכוחות הביטחון

וועדות רפואיות של משרד הביטחון

הוועדות הרפואיות במשרד הביטחון הן הגוף אשר קובע האם נפגע\ת יוצאי המערכת הביטחונית יהיו זכאים בקבלת פיצויים בעקבות פגיעתם. כך למשל, חייל שנפצע או חלה במהלך שירותו הצבאי ופגיעותיו אלה גם הוכרו ע"י קצין התגמולים, יהיה רשאי לגשת לוועדה של משרד הביטחון לצורך קביעת אחוזי נכות וגובה פיצויים מתאים. במאמר שלפניכם אנו נדון בהרחבה בכלל ההיבטים המשפטיים המרכזיים הנוגעים לוועדות הרפואיות של משרד הביטחון.

אגף שיקום הנכים במשרד הביטחון הוא הגוף האחראי לטפל בהגשת תביעותיהם לפיצויים של נפגעים ונפגעות ששירתו במערכת הביטחון (שוטרים, חיילים בסדיר, אנשי קבע, סוהרים, מתנדבי המשמר האזרחי ועוד). אגף שיקום הנכים, הפועל מתוקף 'חוק הנכים תגמולים ושיקום', מאפשר לאנשי כוחות הביטחון אשר נפגעו במהלך מילוי תפקידם- לעבור וועדה רפואית מיוחדת שבה יוכלו להיקבע עבורם אחוזי נכות וגובה פיצויים מתאים בעקבות הפגיעה שנגרמה להם.

בכדי להגיע לוועדה רפואית במשרד הביטחון, יש צורך תחילה בקבלת החלטתו של 'קצין התגמולים'. קצין התגמולים הוא הגורם במשרד הביטחון אשר יכול לאשר כי קיים קשר סיבתי בין תנאי השירות הביטחוני של התובע לבין כל פגיעה/נכות שחלילה נגרמו לו. בשלב הבא, בכדי לדעת מה הוא גובה הפיצויים שהנפגע יהיה זכאי להם, הוא יזומן לוועדה רפואית מיוחדת אשר תבחן אותו ותיקבע בעבורו את שיעורי הנכות והפיצויים שיגיעו לו בהתאמה.

כאמור, בסמכותה של הוועדה הרפואית לקבוע כי התובע יהיה זכאי לקבל תשלומי פיצויים בהתאם לקביעתם של אחוזי הנכות. כך למשל, קביעה של 10%-19% אחוזי נכות תזכה את התובע במענק פיצויים חד פעמי. כל קביעה של 20% נכות ומעלה, כבר תבטיח לתובע קבלת גמלה חודשית. לעומת זאת, הוועדה הרפואית יכולה גם לקבוע שיעור אחוזי נכות נמוכים (של פחות מ-10%) או להחליט על אי קביעת נכות, מה שיכול למנוע מהתובע לקבל תשלומי פיצויים.

ניקח לדוגמא חייל שזומן לוועדה רפואית לאחר שנפצע בקרסול הימני במהלך שירותו הצבאי. על אף הכרתו של קצין התגמולים כי קיים קשר נסיבתי לפגיעה, הוועדה הרפואית קבעה בהחלטתה כי הגיעו לחייל רק 3% נכות. משמעות הדבר היא שלאותו החייל לא תהיה זכאות לקבל פיצויים.

לקריאה בנושא "קצבת נכות כללית" באתר "כל זכות" לחץ כאן 

כיצד להתכונן בצורה נכונה לוועדות הרפואיות של משרד הביטחון?

וועדות רפואיות הן הליך שאינו נמשך זמן רב, אך יש לו השלכות משמעותיות באשר לזכויות המגיעות למי שמגיע אליהן. אנו נתמקד כעת בשתי נקודות מרכזיות- באופן בו כדאי ונכון יהיה להתכונן לוועדות הרפואיות של משרד הביטחון:

איסוף חומרים רפואיים וארגונם – איסופם של תיעודים ומסמכים רפואיים רלוונטיים הם אחת הנקודות החשובות ביותר בהכנה נכונה לקראת וועדות רפואיות של משרד הביטחון. כאן חשוב להדגיש, שגם אם יש לכם קלסרים מלאים בחומר רפואי רלוונטי, רוב הסיכויים הם שהוועדה הרפואית לא תעבור על כולם ועל מה שהיא כן תספיק לעבור – היא תעבור באופן שטחי מפאת קוצר הזמן. לכן, מה שכדאי לעשות הוא להציג קודם כל את המסמכים החשובים ביותר שיוכלו לתמוך ולחזק את טענותיכם המרכזית בתביעה.

דוגמאות למסמכים רפואיים שחשוב להציג בפני הוועדה הרפואית:

–          תוצאות של בדיקות דם.

–          תוצאות של בדיקות אולטרא-סאונד.

–          תוצאות של בדיקת CT.

–          תוצאות של בדיקת MRI.

–          תוצאות בדיקת שמיעה.

–          תוצאות של צילומי רנטגן.

–          תוצאות של בדיקת EMG.

–          תוצאות בדיקת ENG.

–          ועוד…

פרט לתוצאותיהן של בדיקות שונות, מומלץ להצטייד באסמכתאות רפואיות נוספות כמו סיכומי אשפוז ממיון למשל. בנוסף, כדאי להדגיש במרקר את האבחונים החשובים ביותר בכל מסמך בכדי לכוון את חברי הוועדה הרפואית לבחון את הנקודות המהותיות ביותר.

אופי הצגת המצב הרפואי – הצגת המצב הרפואי הוא שלב המפתח המרכזי בקיומה של הוועדה הרפואית. חשוב כמובן לחזור ולהזכיר, כי הוועדות הרפואיות של משרד הביטחון אורכות זמן קצר בלבד. לכן, חשוב להיות ממוקדים בשאלותיה של הוועדה, לא לחזור על דברים כמה פעמים, להציג ולדבר בצורה עניינית על המגבלות הרפואיות השונות ולהסביר כמובן את האופן שבו המגבלות הללו משפיעות על התפקוד היומיומי. על כל זה יש להוסיף, כי מומלץ שלא להפריז בתיאור המצב הרפואי כחמור יתר על המידה, מפני שהדבר עלול להיתפס בעיניהם של חברי הוועדה הרפואית כהצגה.

על אף שזה נשמע כמובן מאליו, אנו מבקשים להדגיש כאן את החשיבות שבציונם של כל הפרטים הרלוונטיים בפני הוועדה הרפואית. כל תלונה\טענה שלא הועלו במהלך קיום הוועדה – לא יקבלו כל התייחסות וזה עלול לפגוע בסיכוייכם לזכות בתביעה. דרך יעילה ופשוטה מאוד בה תוכלו לדאוג כי לא תפספסו שום נקודה, הוא לרשום על דף נייר בכותרות את כל הטענות החשובות ביותר: 'כאבים בברכיים', 'מגבלת תנועה בגב', 'כאבים בזמן ישיבה', 'קשיים בראייה' וכיו"ב. את דף ההערות הזה אפשר להעביר גם לחברי הוועדה, אך חשוב להתייחס לכל הנקודות ולומר אותן גם בע"פ (במידה וישנן, מומלץ להתמקד יותר במגבלות תנועה מאשר בתחושות של כאבים).

בכל וועדה רפואית יש מזכיר\ת וועדה שתפקידם הוא לרשום את כל התלונות שאתם מעלים במהלך קיומה. אם מכל סיבה שהיא, ישנן נקודות חסרות, עליכם לומר זאת באופן מיידי למזכיר\ת הוועדה בטרם תאשרו בחתימתכם את סיכומה. 

אופי הרכבן של הוועדות הרפואיות במשרד הביטחון

הרכבן של הוועדות הרפואיות עשוי להשתנות בהתאם לדרגתן. כאשר מדובר למשל בוועדות 'דרג ראשון', הוועדה תכלול רופא ומזכיר או מזכירת וועדה. במקרה והתובע סובל מפגיעות רפואיות שונות, רופא הוועדה יצטרך לקבוע האם יש צורך לזמן רופאים נוספים שיבדקו אותו. גם אם הוא מחליט כי אין צורך ברופא נוסף, אנו בכל זאת ממליצים לבקש בדיקה ע"י רופא מומחה בתחום המסוים. ראשית – זו זכותכם. ושנית – רופא מומחה בתחום הרלוונטי יוכל להתייחס בצורה מקצועית ומדויקת יותר לבעיה שממנה אתם סובלים (למשל- אם הוועדה מורכבת רק מאורטופד אך אתם סובלים גם מכאבי ראש וסחרחורת, אל תהססו לבקש להיבדק ע"י רופא א.א.ג).

במידה ואתם חולקים על החלטותיה של וועדת הדרג הראשון, יש לכם זכות לערער על כך לוועדה הרפואית העליונה (יש להוסיף כי גם קצין התגמולים יכול לערער על החלטותיה של וועדת הדרג הראשון, ולבקש לזמן אתכם לבדיקה חוזרת לאחר חצי שנה במסגרת סעיף 37 לחוק הנכים). הוועדה הרפואית העליונה היא למעשה וועדת ערעורים. עפ"י רוב, היא תהיה מורכבת משלושה רופאים המתמחים בתחומי רפואה שונים. בסמכותה של הוועדה העליונה לשלוח את התובע לבצע בדיקות נוספות אצל רופאים שונים במטרה לגבש ולבסס את החלטותיה הסופיים (בסמכותה לקבל או לשלול את חוות דעתם של הרופאים הנוספים). ולבסוף, במידה ואתם חולקים גם על החלטותיה של הוועדה הרפואית העליונה, יש לכם אפשרות להגיש ערער לבית המשפט המחוזי.

 

התייעצו עם עורך דין מומחה

הוועדות הרפואיות של משרד הביטחון הן הגוף האחראי על קביעת זכויות לנכה. יש המאמינים "בצדקת דרכם", הבטוחים כי עצם הופעתם בפני הוועדה הרפואית יוביל לכך שהם יזכו בצדק המגיע להם. למרבה הצער, יש המון מקרים שבהם נכים ניגשים לבדם עם כל הניירת הנדרשת, מציגים את טענותיהם ובסופו של דבר, גורמים לעצמם נזק כאשר הוועדה הרפואית דוחה את תלונותיהם. משמעותן של ההחלטות המתקבלות בוועדות הרפואיות עשויה לעיתים להיות מרחיקת לכת. הרי לא ניתן למחוק את מה שצוין בפרוטוקול, כך שגם מי שמערער לוועדה רפואית עליונה עדיין עשוי להיתקל במכשול בגלל מסקנותיה של וועדת הדרג הראשון.

ההמלצה המתבקשת היא לפנות לעורך דין מומחה ומנוסה המטפל בהגשת תביעות כנגד משרד הביטחון (לרבות בהגשת תביעות אל קצין התגמולים בתחום נזקי הגוף). זה אומנם נכון יהיה לומר כי ישנה מידה מסוימת של סיכוי שתוכלו לעבור בהצלחה את הוועדה הרפואית של משרד הביטחון. אך האם זה סיכון שאתם באמת תעדיפו לקחת?

אנו במשרד עורכי הדין "מרקמן את טומשין", מטפלים בין היתר בהגשת תביעות כנגד משרד הביטחון, וספציפית, במתן סיוע משפטי לנפגעים ולנפגעות אשר המתכוננים לעבור וועדה רפואית.

נשמח לענות ולסייע- השאירו פרטים באתר או חייגו 8332*

יש לכם עדיין שאלות בנושא?
השאירו את שאלתכם ונשמח לעזור
שדה זה הינו חובה
שדה זה הינו חובה
שדה זה הינו חובה
לחיצה על ״שלח״ מהווה הסכמה למדיניות הפרטיות של החברה.
פרטייך נשלחו בהצלחה!
אנו נחזור אלייך בהקדם
המלצות

שושנה מדהימה, יש לה גישה, מסתכלת לי בגובה העיניים ומסבירה לי הכל כמו שצריך. אהבתי את השירות מאוד!

קרא עוד
סיפורי הצלחה
קרא עוד
מן העיתונות
מי כאן מקלל?
קרא עוד
המלצות

שושנה מדהימה, יש לה גישה, מסתכלת לי בגובה העיניים ומסבירה לי הכל כמו שצריך. אהבתי את השירות מאוד!

קרא עוד
סיפורי הצלחה
קרא עוד
מן העיתונות
קרא עוד
אולי יעניין אותך
רוצים לקרוא על עוד
תחומי עיסוק של המשרד
לחיפוש מאמרים לפי תחומי עניין
אודות המשרד
פנו אלינו לקבלת
ייעוץ אישי ללא התחייבות

השדות המסומנים בכוכבית הינם שדות חובה

שם מלא הינו חובה
טלפון הינו חובה
שדה זה הינו חובה
לחיצה על "שלח" מהווה הסכמה למדיניות הפרטיות של החברה.
פרטייך נשלחו בהצלחה!
אנו נחזור אלייך בהקדם
יצירת קשר ודרכי הגעה למשרד

כמשרד מוביל בייצוג לקוחות פרטיים, מרקמן טומשין ושות' מעניקים שירותים ללקוחות בכל רחבי הארץ, בפריסה ארצית של סניפים:

למימוש זכויותיך בעזרת אחד
ממשרדי עורכי הדין המובילים בישראל

השדות המסומנים בכוכבית הינם שדות חובה

שם מלא הינו חובה
טלפון הינו חובה
שדה זה הינו חובה
פרטייך נשלחו בהצלחה!
אנו נחזור אלייך בהקדם