תחומי עיסוק של המשרד
- תאונות עבודה
- נכות כללית
- פטור ממס הכנסה
- אזרחי צוואות וירושות
- נזקי גוף
- נכי צה"ל וכוחות הביטחון
- נפגעי איבה
- רשלנות רפואית
- תאונות דרכים
- תביעות ביטוח וסיעוד
- נדל"ן והתחדשות עירונית
- תביעות ייצוגיות
- הרצאה למימוש זכויות
נדל"ן והתחדשות עירונית
ליווי פרויקטים במקרקעין על ידי עורך דין מומחה
פרויקטים בתחום המקרקעין הם עניין מורכב עד מאוד. הסיבה לכך נובעת לא רק מהיבטי התכנון השונים שיש להתייחס אליהם בקפידה לאורך כל הדרך, אלא גם בשל ריבוי הגורמים והליכי הבירוקרטיה הרבים והמורכבים המלווים את הפרויקטים כל העת. במאמר זה אנו נדון בנושא של ליווי פרויקטים בתחום המקרקעין, תוך התמקדות בתפקידיהם המרכזיים של עורכי דין מומחים אשר עוסקים בתחום.
פרויקטים בענף המקרקעין הם לא עניין של מה בכך. שלבי התכנונים המורכבים, המצאתם של האישורים הנדרשים וכמובן, תהליך הביצוע בפועל – הופכים כולם את הפרויקטים בתחום המקרקעין לסיפור מורכב במיוחד. על זאת יש להוסיף כמובן, כי יש המון גורמים המעורבים בליווי הפרויקטים כגון אדריכלים, יועצי מס, קבלנים, מפקחים וכו', כך שכל העניין הזה רק הולך ונעשה למורכב עוד יותר. אז איך בעצם עושים סדר בכל הסאגה הזו?
ראשית, בואו ונדבר קצת על הבסיס. ליווי פרויקטים במקרקעין מתחיל ברמת התכנונים האדריכליים הראשונים. אנשי מקצוע מנוסים ומוסמכים מתגייסים למערכה המורכבת בכדי לסייע בקביעת התמהיל הנכון של הבנייה (למשל- בנוגע לדירות בבנייני מגורים), ולעמול על תכנוני הפנים והחוץ באופן מדויק.
בשלב הבא, לאחר שכבר התגבשה היתכנות להשקתו של פרויקט המקרקעין, מתחילים שלבי הבירוקרטיה. לפני הכול, חשוב להבין איזה סוג של פרויקט הולך לעמוד על הפרק. כך למשל, אלו יכולים להיות פרויקטים מורכבים של הקמתם, בנייתם, הריסתם או שיקומם של מבנים ציבורייםו/או מסחריים ברמות היקף משתנות. בין אם מדובר בפרויקט מקרקעין כזה או אחר, ישנה חשיבות מכרעת לכך שהוא ילווה ע"י עורך דין מקרקעין מנוסה ומקצועי אשר יוכל לדאוג ולוודא, בין היתר, כי תתקיים התקשרות תקינה והוגנת בין אי אילו צדדים המעורבים בביצוע הפרויקט (למשל- חוזה בנייה הנחתם בין יזמים וקבלנים) וכי אישורים כאלו ואחרים הנדרשים עפ"י החוק, אכן יומצאו ויהיו בתוקף (לדוגמא- אישור "היתר בנייה" המתיר לבצע תהליך בנייה מסוים).
אילו גורמים צריכים להסתייע בעורך דין מומחה בתחום המקרקעין?
ככל שמדובר בפרויקטים בתחום המקרקעין, כאמור, יש המון גורמים המעורבים בהם בצורה ישירה (וגם בלתי ישירה) שעשויים להזדקק לשירותיו של עורך דין מקרקעין מומחה. ניתן לחלק את כלל הגורמים הללו לשתי קטגוריות עיקריות:
1) הגורמים המבצעים/הרשויות: רשויות מקומיות, וועדות תכנון ובנייה (מקומיות וארציות), מועצות אזוריות ומקומיות, חברות עירוניות, יזמים, קבלנים, קבלני משנה ועוד.
2) הציבור/האזרחים: מצד אחד, פרויקטים בתחום המקרקעין יכולים להוביל למשל לפיתוחים משמעותיים בתחומי המגורים והסביבה. מצד שני, הפרויקטים הללו עשויים להוות מפגע או מטרד כלפיי הציבור הרחב:
– פרויקטים גדולים עלולים לכלול הפקעה של רכוש פרטי.
– שינויים בפני הנוף אשר גורמים לפגיעה באיכות החיים.
– מטרדים סביבתיים: היווצרותם של רעש, לכלוך וכיוצ"ב.
– פגיעת נזיקין – אזרחים הנפגעים חלילה באזור הפרויקט.
באיזה אופן יכול עורך דין מומחה ללוות פרויקטים בתחום המקרקעין?
עורכי דין העוסקים בתחום המקרקעין מעניקים בין היתר ייעוץ וליווי משפטיים לגורמים המעורבים בביצועיהם של פרויקטים מורכבים. הייעוץ והליווי המשפטיים הנ"ל כוללים בתוכם מתן הנחיות, ניסוחי התקשרות ובכלל, סיוע בתפעול של כלל ההיבטים המשפטיים והפרקטיים הנוגעים לפרויקט המקרקעין.
להלן רשימה של התפקידים המרכזיים שעל עורך דין מקרקעין למלא בליווי פרויקטים:
1) סיוע בתהליך האיתור של שטחים שניתן לבנות בהם.
2) וידוא כשירות וזמינות משפטיים של קרקעות ומבנים.
3) ניהול משאי ומתן בין גורמים שונים המעורבים/קשורים בביצוע הפרויקט (יזמים, קבלנים, אדריכלים, אזרחים ועוד).
4) ניסוח חוזי התקשרות בין גורמים שונים המעורבים בפרויקט (בין יזמים לקבלנים, חברי קבוצת רכישה, בנקים וכו').
5) סיוע משפטי בכל הנוגע לדיני מכרזים (רלוונטי אם ישנם מכרזים המעורבים בביצוע הפרויקט).
6) תיעוד נרחב של כל מה שנעשה בפרויקט.
7) טיפול בהיבטים הביטוחיים של הפרויקט.
8) התנהלות מקיפה מול רשויות שונות (למשל- ייצוג משפטי מול וועדות תכנון ובנייה, השגת אישורים ועוד).
9) סיוע בתהליכי מכירה או שכירות של נכסים (למשל- ייצוג משפטי בעת העברת זכויות בעלות או חכירה בלשכת רישום המקרקעין).
10) סיוע וייצוג משפטיים בכל מה שקשור לנושא המיסוי של הפרויקטים (מס רכישה, מס היטל, מע"מ וכו').
מה ניתן לעשות במקרה של פגיעה הקשורה בפרויקט מקרקעין של רשות מקומית?
בכדי שיוכלו להתמודד אל מול הרשות המקומית החזקה ועתירת המשאבים, עומדת לרשותם של האזרחים מן השורה האופציה להגיש עתירות מנהליות. בכדי לעשות זאת, עליהם לפנות קודם כל לעורך דין מומחה העוסק בתחומי המקרקעין והמשפט המנהלי. האחרון יוכל לפעול למענם, לשמור על האינטרס המשפטי האישי שלהם ולוודא כי הם יזכו במיצוי זכויות מלא. עתירה מנהלית היא תביעה המוגשת כנגד גוף ציבורי כזה או אחר, ובמקרה שלנו, הכוונה היא לרשות המקומית אשר יזמה את פרויקט המקרקעין. פגיעות פוטנציאליות הקשורות בפרויקט המקרקעין יכולות להיות למשל זיהום אוויר, פגיעה בנוף ואיכות החיים, הפקעת רכוש פרטי של העותר ועוד.
אם חלילה מדובר בפגיעת נזיקין אגב, יש לפנות ולהתייעץ באופן מיידי עם עורך דין מומחה המטפל בתביעות נזיקין.
נשמח לענות ולסייע- השאירו פרטים באתר או חייגו 8332*
השאירו את שאלתכם ונשמח לעזור
אנו נחזור אלייך בהקדם
תחומי עיסוק של המשרד