דלג לתוכן המרכזי
כיצד נוכל לעזור לך?
כיצד נוכל לעזור לך? *8332
רוצים לקרוא על עוד
תחומי עיסוק של המשרד
לחיפוש מאמרים לפי תחומי עניין

תאונות ספורט ותביעות ספורטאים

תביעה של ספורטאים מול הביטוח הלאומי

מי שהמציא את הביטוי "ספורט טוב לבריאות" לא דמיין באותו רגע שחקן כדורגל שמתגלגל על הדשא, אחרי "גליץ'" חזק של יוסי אבוקסיס, לא דמיין את הברכיים של גודס וקטש ובטח שלא דמיין מתאגרף שהפסיד זה עתה בקרב למייק טייסון. ספורט הוא כיף גדול. אך מנגד, מדובר בעיסוק הגורר במקרים רבים פציעות.

עו"ד ליאור טומשין

מאמר זה נועד להאיר מעט ולהסביר את קשת הזכויות הכספיות הקמות לספורטאים שנפצעו, בין בהיותם בגיל ילדים או נוער ובין בהיותם בוגרים, בין אם מדובר בפציעה באימון ובין אם מדובר בפציעה במשחק או תחרות רשמית, בין שהרוויחו שכר במסגרת עיסוקם הספורטיבי ובין אם לא.
 
פרק ראשון – תביעות המוסד לביטוח לאומי- תאונות ספורט ותביעות ספורטאים:
 
תביעת ביטוח לאומי – מאמן או שחקן בקבוצה או ספורטאי המרוויח שכר מעיסוקו בספורט נחשב –עובד. פציעה במסגרת אימון או משחק של מי שמרוויח שכר במסגרת עיסוקו הספורטיבי – מוגדרת כתאונת עבודה.
 
דמי פגיעה –  מי שנפגע בתאונת עבודה – זכאי לדמי פגיעה בגין עד 91 ימי מחלה לאחר הפציעה. גובה דמי המחלה לכל חודש הם כגובה משכורת חודשית ברוטו של הנפגע בניכוי 25%. לצורך חישוב המשכורת, מחשיב המוסד לביטוח לאומי את כלל המשכורות שמרוויח אותו ספורטאי בתקופה שטרם פציעתו. היינו מי שמשתכר הן כספורטאי והן בעבודה אחרת – יחושב שכרו הקובע כסכום שכרו בשתי עבודות אלה. 
 
מענק או קצבת נכות – הנפגע יעמוד בפני ועדה רפואית שתקבע את שיעור הנכות שנותרה לו עקב הפציעה. הביטוי נכות כולל אף פגימות שאינן מקושרות אצלנו למושג "נכה". כך לדוגמא – צלקת מכערת מקנה 10% נכות, קרע במיניסקוס – יכול להקנות 10% נכות, קרע ברצועה הצולבת, במקרים מסויימים יקנה 20% ועוד. מי שנכותו מוערכת ב- 9% ומעלה זכאי לפיצוי (לגבי פציעות שארעו לפני חודש אפריל 2006 – כבר החל מ- 5% נכות קמה זכאות לפיצוי). אם שיעור הנכות לא עולה על 19%, הפיצוי ישולם כמענק חד פעמי. נכות בשיעור 20% ומעלה מקנה קצבת נכות חודשית עד גיל 67 כשבגיל 67 ניתנת לנכה זכות לקבל מענק חד פעמי בגובה 36 קצבאות נכות חודשיות ולהפסיק לקבל את קצבת הנכות מהעבודה או להוסיף לקבל קצבת הנכות עד יומו האחרון ולוותר על קבלת קצבת זקנה.
 
גובה המענק- את שיעור המענק מחשבים לפי הנוסחא הבאה: המשכורת ברוטו* 0.75* שיעור הנכות * 43. לדוגמא מי שהרוויח 10,000 ₪ ברוטו ונכותו 10% יקבל מענק בשיעור  – 10,000*0.75*0.1*43 = 32,250 ₪.
 
גובה הקצבה- גובה התגמול החודשי (המשולם החל מנכות בשיעור 20%) – מחושב לפי הנוסחא הבאה: משכורת ברוטו* 0.75* אחוז הנכות. לדוגמא – מי שהרוויח 10,000 ש"ח ונכותו 20%, יקבל תגמול חודשי בשיעור : 10,000* 0.75*0.2= 1,500 ₪ לחודש.
 
שאלות נפוצות:
 
אילו פציעות או מחלות נחשבות תאונת עבודה? מעבר לפציעות הרגילות עקב חבלה (שבר, קרע, חתך או נזק עקב תנועה לא נכונה), יכולות להיות אף פגימות כתוצאה משחיקה (בעיות מרפקים לטניסאים, שחיקת סחוסים, פגיעות גב או צוואר ועוד). פרט לכך, אף מחלות יכולות להיות מוכרות כתאונת עבודה – התקף לב, אירוע מוחי,  פסוריאזיס בעור, סרטן עור, פרקינסון, מחלות עקב רגישות לחומרים שונים ועוד, עשויות להיות מוכרות כתאונות עבודה. גם פציעה בדרך אל העבודה או בדרך מהעבודה הביתה – תוכר כתאונת עבודה.
 
איך מחשבים השכר של חייל או נער ? למי שטרם מלאו לו 21 שנים, יחושב השכר לצורך חישובי המענקים השונים מהביטוח הלאומי, לפי השכר הממוצע במשק, העומד כיום על כ- 8,000 ₪ לחודש, אלא אם כן, אותו חייל/נער מרוויח שכר העולה על סכום זה ממילא, שאז יילקח בחשבון שכרו האמיתי. לדוגמא, ספורטאי בן 20 המשחק בקבוצה ומרוויח שכר של 1,000 ₪ בחודש בלבד, במקרה של פציעה, יזכה לפיצויים, כאילו עמד שכרו על השכר הממוצע במשק, היינו כ- 8,000 ש"ח.
 
האם רק מי שהפסיק לשחק יכול לתבוע?  בהחלט לא. גם מי שחזר לשחק וגם מי שלא נעדר כלל עקב פציעתו וגם מי ששכרו כלל לא נפגע ואפילו מי ששכרו עלה, זכאים להגיש התביעה והפיצוי שיקבלו, יהיה כמפורט למעלה. עם זאת, במידה שהפציעה אף הובילה לירידה בשכרו של הנפגע, ניתן להגדיל הפיצויים שיקבל הנפגע ב-עד 50%. כלומר, אם חישבנו כי מי שהרוויח 10,000 ₪ ונכותו 20% – יקבל תגמול חודשי של 1,500 ₪, אזי מי שהפציעה אף הביאה לירידה משמעותית בהכנסתו, יקבל קצבה מוגדלת ב-עד 50% מקצבה זו, כלומר- במקום 1,500 ₪ לחודש – תוגדל הקצבה עד 2,250 ₪ (1,500+ 750) לחודש.
 
האם המענק או הקצבה חייבים במס הכנסה? לא. תגמול בגין נכות פטור ממס הכנסה לחלוטין.
 
מתי יש להגיש התביעה? מתי התביעה מתיישנת ? על פי החוק, יש להגיש התביעה בתוך 12 חודשים ממועד הפציעה. אולם, גם איחור בהגשת התביעה לא יביא לדחייתה. ניתן להגיש התביעה בכל מועד מאוחר בו בוחרים, אולם על כל חודש איחור מעל 12 החודשים הראשונים, ישלם התובע "קנס". "הקנס" : במקרה של פיצוי חד פעמי (נכות עד 19%) – יבוא הקנס לידי ביטוי בהפחתת המענק בכ- 2% בגין כל חודש איחור בהגשת התביעה. במקרה של תגמול חודשי (נכות בשיעור 20% ומעלה) – לא יקבל המאחר תגמולים רטרואקטיבית, אלא עד שנה לאחור. למשל, אם התאונה ארעה ב- 1.1.04 והתביעה הוגשה רק ב- 1.7.07 ולמגיש נקבעו 20% נכות, יקבל הנפגע תגמולים חודשיים רק עבור התקופה המתחילה ב- 1.7.06 (שנה לאחור מיום הגשת תביעתו) ויפסיד את כל התגמולים לתקופה שבין 1.1.04 לבין 1.7.06. עם זאת, אותו תובע ימשיך לקבל התגמולים לעתיד – ללא כל הפחתה.
יש לכם עדיין שאלות בנושא?
השאירו את שאלתכם ונשמח לעזור
שדה זה הינו חובה
שדה זה הינו חובה
שדה זה הינו חובה
לחיצה על ״שלח״ מהווה הסכמה למדיניות הפרטיות של החברה.
פרטייך נשלחו בהצלחה!
אנו נחזור אלייך בהקדם
אולי יעניין אותך
רוצים לקרוא על עוד
תחומי עיסוק של המשרד
לחיפוש מאמרים לפי תחומי עניין
אודות המשרד
פנו אלינו לקבלת
ייעוץ אישי ללא התחייבות

השדות המסומנים בכוכבית הינם שדות חובה

שם מלא הינו חובה
טלפון הינו חובה
שדה זה הינו חובה
לחיצה על "שלח" מהווה הסכמה למדיניות הפרטיות של החברה.
פרטייך נשלחו בהצלחה!
אנו נחזור אלייך בהקדם
יצירת קשר ודרכי הגעה למשרד

כמשרד מוביל בייצוג לקוחות פרטיים, מרקמן טומשין ושות' מעניקים שירותים ללקוחות בכל רחבי הארץ, בפריסה ארצית של סניפים:

למימוש זכויותיך בעזרת אחד
ממשרדי עורכי הדין המובילים בישראל

השדות המסומנים בכוכבית הינם שדות חובה

שם מלא הינו חובה
טלפון הינו חובה
שדה זה הינו חובה
פרטייך נשלחו בהצלחה!
אנו נחזור אלייך בהקדם