דלג לתוכן המרכזי
כיצד נוכל לעזור לך?
כיצד נוכל לעזור לך? *8332
רוצים לקרוא על עוד
תחומי עיסוק של המשרד
לחיפוש מאמרים לפי תחומי עניין

רשלנות רפואית

עו"ד ליאור טומשין מראיין את ד"ר איתי שטרנברג -מנהל היחידה האורו-אונקולוגית בבי"ח מאיר כפר סבא

כיצד ניתן לגלות ולאבחן בהקדם סרטן ערמונית? צפו בראיון המלא 

עו"ד טומשין: ד"ר איתי שטרנברג הוא מנהל היחידה האורו-אונקולוגית בבית החולים מאיר, כפר סבא. אנחנו נדבר היום על סרטן הערמונית. שווה לדבר על זה, כי יש לא מעט אנשים שלוקים במחלה. נדמה לי שזאת מחלת הסרטן הנפוצה ביותר בקרב גברים? 

ד"ר שטרנברג: נכון, בעולם המערבי זאת המחלה הנפוצה ביותר, בערך 200,000 מקרים חדשים בארה"ב מדי שנה, בערך 2,500 מקרים בישראל מדי שנה, בסביבות 400, אפילו עד 500 גברים שממש ימותו מסרטן הערמונית מדי שנה. 

עו"ד טומשין: לא פעם אנחנו פוגשים במסגרת הטיפול שלנו באנשים שאומרים שיש להם ערמונית מוגדלת, שהם קמים בלילה לשירותים מספר פעמים, זה לא בהכרח סימן סרטן. 

ד"ר שטרנברג: נכון, וזה אפילו בדרך כלל לא סרטני, יש הרבה בלבול בנושא, ערמונית יודעת לפתח הגדלה שפירה, הגדלה לא סרטנית, בניגוד לסרטן הערמונית. ורוב הגברים בהשפעה של ההורמונים הזכריים שלנו הטסטוסטרון, במרוצת השנים שאנחנו מתבגרים, הערמונית הולכת וגדלה, ואז היא מפריעה לזרם השתן לצאת מהשלפוחית, וזה באמת גורם להפרעות השתנה. סרטן הערמונית לרוב לא גורם לתסמינים. ככה שההגדלה הזאת או התסמינים הם בהחלט לא מרמזים על סרטן הערמונית. 

עו"ד טומשין: אם סרטן הערמונית לא גורם לתסמינים, אם אני לא אלך לבדוק את עצמי יכול להיות שהסרטן יאובחן אצלי מאוחר מדי? 

ד"ר שטרנברג: נכון, לרוב כשיש תסמינים לסרטן הערמונית זה אומר שכבר מאוחר מדי, כבר אי אפשר לרפא את המחלה הזאת, 

עו"ד טומשין: מה הם התסמינים? 

ד"ר שטרנברג: תסמינים זה בדרך כלל כבר תסמינים שקשורים למחלה ששלחה גרורות. והגרורות של סרטן הערמונית לרוב הולכות לעצמות. ואז אנשים מגיעים עם כאבי גב, כאבים בגב התחתון וכאבים בצלעות, כאבים שהם ביטוי לגרורות. זה לא כל כך קשור לערמונית עצמה או למתן שתן. במקרים האלה הסרטן נמצא במצב מתקדם שהוא לא בר ריפוי. לרוב החולים האלה יוכרעו על ידי המחלה שלהם. 

עו"ד טומשין: או.קיי. ואיך נמנעים מאבחון מאוחר מדי, מה ההמלצות שלך? 

ד"ר שטרנברג: סרטן הערמונית הוא אולי המחלה הממארת שיש לה את בדיקת הסקר המדויקת ביותר שיש לעולם הרפואה להציע, וזו בדיקת דם פשוטה שנקראת PSA. זו בדיקה שהיו הרבה דיונים אם צריך או לא צריך להשתמש בה מסיבות כאלה ואחרות, האמריקאים אפילו הוציאו אותה משימוש בשנת 2012, אבל החזירו אותה ממש בשנה האחרונה, מכיוון שהם ראו עלייה בתמותה מסרטן הערמונית, כלומר חשוב להשתמש בבדיקה הזאת. זאת בדיקת דם שמומלץ להתחיל לעשות בסביבות גיל 50. לאחר מכן יש לבצע את הבדיקה בתדירות שנקבעת על סמך התוצאות שהיו בבדיקה הראשונה. אם מצאנו לאדם בבדיקה הראשונה בסביבות גיל 50 רמה נמוכה מאוד, לרוב מתחת ל-1 50, הוא יכול לדחות את הבדיקה הבאה שלו לעוד 5 עד 10 שנים, כלומר לבצע אותה בגילאים 55 עד 60. מי שנמצאה לו רמה גבוהה מעט יותר, בין 1 ל-3, מומלץ שיבצע את הבדיקה כל שנתיים שלוש. מי שנמצאה לו רמה גבוהה יותר מ-3, בבדיקה ראשונה או לאחר מכן, כבר מומלץ לשקול בירור מעמיק יותר שכולל למעשה ביופסיה של הערמונית. 

עו"ד טומשין: מי שמגלים לו את סרטן הערמונית בשלב ראשוני, מרבית הסיכויים שהוא ישרוד את המחלה, ואפילו יבריא ממנה? 

ד"ר שטרנברג: נכון, היום למעשה מחצית מהמקרים החדשים של סרטן הערמונית, מה שאנחנו קוראים "סרטן בסיכון נמוך". כלומר הסיכוי, הסיכון שלהם לפתח גרורות או למות מהמחלה הוא כל כך נמוך שהם לא צריכים אפילו טיפול. אנחנו רק עוקבים אחרי האנשים האלה לראות שהמחלה לא מפתחת מאפיינים אגרסיביים יותר בהמשך, והם נשארים במעקב בלבד בלי שום טיפול. הסיכוי של הגברים האלה למות מהמחלה או לפתח גרורות הוא פחות מ-1%. 

לגבי המחצית השנייה של המקרים החדשים, רובם הם חולים שיש להם מחלה בסיכון בינוני, זאת מחלה שאם לא תטופל תזיק למטופל, אבל אם יינתן טיפול מגיעים ליותר מ-99% ריפוי, הנותרים, בסביבות 10%, 12% מהמטופלים, מתמודדים עם מחלה במצב אגרסיבי יותר, שמצריכה טיפול אגרסיבי ובחלקם גם הטיפול האגרסיבי לא יועיל. 

עו"ד טומשין: כשאנחנו מדברים על טיפול ניתוחי אז אנחנו מכירים בעצם בעיקר שני סוגים של ניתוחים, עם רובוט ובלי רובוט, תוכל להסביר לנו את ההבדל בכמה מילים? 

ד"ר שטרנברג: הניתוח הקלאסי הוא ניתוח פתוח עם חתך עורקי מתחת לטבור, זה חתך של כ-10 ס"מ, חתך יחסית קטן שבו אנחנו מסירים את הערמונית, מסירים את שלפוחיות הזרע, ומסירים את בלוטיות הלימפה האגניות כדי לבדוק שאין כבר גרורות שנשלחו. מלבד פגיעה בתפקוד המיני ותופעה אפשרית של דליפות שתן, הניתוח הזה כרוך בתקופת החלמה של כמה שבועות שמלווה בכאבים, בגלל החתך הבטני. 

היתרון הגדול של הניתוח הרובוטי הוא קיצור של תקופת ההחלמה, משך האשפוז קצר יותר, ניתן לשוב לפעילות מלאה כעבור זמן קצר יותר, יש גם הפחתה של הסיכון לדימום במהלך הניתוח. כמו כן הרושם של רוב המנתחים, למרות שזה עדיין לא הוכח ברמה המחקרית, הוא שניתוח רובוטי גם מאפשר לעשות שימור טוב יותר של עצבי הזקפה ולשפר את התוצאות הפונקציונליות. בניתוח רובוטי אנחנו עובדים עם מערכת של מצלמה שמגדילה פי 10 את התמונה והמצלמה היא תלת-ממדית, אז אין לנו גם את הבעיה של הדו-ממד של הפורוסקופיה הקלסית, אנחנו עובדים ממש בתלת ממד. 

עו"ד טומשין: לא פעם מגיעים אלי לקוחות, ומתלוננים שלאחר שגילו להם סרטן ערמונית, והם נותחו, הם מתמודדים עם שתי בעיות עיקריות: היעדר זקפה, כלומר סיומם של חיי המין שלהם, ותופעה של דליפת שתן. עד כמה הבעיות האלה נפוצות? 

ד"ר שטרנברג: מכיוון שאנחנו באמת מתעסקים באוכלוסייה יחסית צעירה, אז העקרונות של הטיפול בסרטן הערמונית לא כוללים רק את ההבראה מהסרטן, אלא גם שימור של היכולת התפקוד המיני, ומניעה של דליפת שתן. יש לנו איזשהו מדד שהוא השילוש הקדוש: אנחנו רוצים שלבן אדם אחרי ניתוח ה-PSA ירד ל-0 מוחלט, שלא יהיה זכר לסרטן, שיהיה לו תפקוד מיני שיאפשר לו לתפקד ושלא תהיה לו דליפת שתן. אנחנו משיגים את שלושת התוצאות האלו בערך ב 60-70% המטופלים, תלוי כמובן בגיל המטופל ובמצבו הרפואי. למשל יש מקרים שהמטופל הגיע בלי תפקוד מיני עוד לפני הניתוח כך שזה גם משפיע. 

ספציפית לגבי התפקוד המיני צריך שיהיה איזשהו תיאום ציפיות. כל גבר שעובר ניתוח להסרת הערמונית תהיה לו ירידה מסוימת בתפקוד המיני. בעזרת תרופות אנחנו מנסים לשפר את התפקוד לרמה מספקת מבחינת רצון המטופל, אבל בכל מקרה צריך להיות מוכן לאיזו שהיא ירידה בתפקוד. לגבי תופעת דליפת שתן- להרבה אנשים בחודשים הראשונים אחרי הניתוח באמת יש תופעה של דליפת שתן, אבל היא תחלוף בעזרת טיפולי פיזיותרפיה ותרגול של שרירי רצפת האגן. לאחר טיפול מתאים ותרגולים, רק 5% מהמטופלים ימשיכו לסבול מדליפת שתן, 95% יחזרו להיות יבשים לגמרי. 

טיפ לחולי סרטן ערמונית מאת עוד" ליאור טומשין 

סרטן ערמונית הוא כאמור מחלה נפוצה או הנפוצה ביותר מבין המחלות הסרטניות בקרב גברים, מה אפשר להשיג מזה, מה ניתן לקבל מזה? סרטן הערמונית כמעט ואף פעם לא יוכר כפגיעה עקב העבודה. המחקרים היחידים שהראו קשר, שגם הוא לא כל כך מובן בין העבודה לבין המחלה הזו, היו דווקא בקרב כבאים. היום כבאי שלקה בסרטן הערמונית יוכל להיות מוכר כנפגע עבודה, למרות שאין ממש הסבר מדויק למה זה קשור, אבל הסטטיסטיקה עוזרת במקרה הזה. לגבי מקצועות אחרים כמעט ולא. 

נושא אחר הוא פטור ממס ההכנסה. רבים מהאנשים שסובלים מהמחלה יוכלו לקבל פטור ממס ההכנסה. כדי לקבל פטור ממס ההכנסה יש דרישה לנכות בדרגה של 90% ומעלה. אז יכול להיות שהחולה הבריא לחלוטין לאחר הניתוח, אבל לא תמיד המצב כך. למשל אדם שסובל מדליפת שתן יהיה זכאי ל-70% נכות. בן אדם שסובל מפגיעה בזקפה יהיה זכאי ל-30% נכות. אם הניתוח הותיר גם צלקת מכאיבה ומכערת, ניתן לקבל עוד 10% נכות, ועל עצם זה שהייתה מחלה סרטנית, וכרגע היא בנסיגה (רמיסיה), ניתן לקבל אחוזי נכות מסוימים. בשיקלול כל הנכויות רק לסעיפים אלו, יש סיכוי סביר להגיע ל-90% ולקבל פטור מתשלום מס הכנסה. הפטור ממס הכנסה ניתן להכנסה של עד 50 אלף ₪ בחודש. 

בנוגע לאחוזי נכות על היעדר זקפה, חשוב לדעת שביטוח לאומי קובע 30% נכות על היעדר זקפה רק לגברים מתחת לגיל 70, מעל לגיל 70 לא ניתן לקבל על כך אחוזי נכות. לכן חשוב להגיש את התביעה לאחוזי נכות, לפחות בהיבט הזה של היעדר זקפה, לפני גיל 70. 

מי שנקבעו לו אחוזי נכות על היעדר זקפה לפני גיל 70, הנכות תישאר לו בתוקף גם אחרי גיל 70, אבל מי שהגיש את התביעה אחרי גיל 70 לא יקבל. במקרים גבוליים מבחינת הגיל, אולי יהיה ניתן להוכיח שהאדם סבל מהבעיה גם לפני גיל 70 ואז הוא כן יוכל לקבל את אחוזי הנכות. בשאר המקרים מדובר באובדן של 30% נכות שיכולים להיות משמעותיים פיננסית, גם בהתייחס לפטור ממס הכנסה. 

כמובן אדם שמגיע לבקש פטור ממס ההכנסה, אנחנו מצרפים את כל שאר הבעיות הרפואיות שלו. כי יכול להיות שאדם שלקה בסרטן הערמונית, עדיין יש לו גם דליפות במתן שתן, ועל כך הוא יקבל אחוזי נכות, אבל במקביל יכול להיות שיש לו בעיות רפואיות נוספות ולא קשורות: בעיה בגב, בריאות וכדומה. כל בעיה כזו יכולה להביא לקביעת אחוזי נכות ולסייע להגיע לרף 90%. 

נושא אחרון לגבי סרטן הערמונית הוא- רשלנות רפואית. נדיר שהמחלה הזו תהיה מלווה ברשלנות רפואית, אבל יש מקרים של חולים שאף אחד לא המליץ להם לבצע את בדיקות האבחון וגילו את המחלה בשלב מאוד, מאוד מאוחר. הכוונה לגברים בגיל מבוגר, מעל גיל 50, שלא המליצו להם לעשות את הבדיקה ואז אובחנו כחולים בסרטן ערמונית. במקרים האלה ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית, לא ב- 100 אחוזי הוכחה אבל עדיין כדאי להגיש את התביעה ובמרבית המקרים הרשלנות תוכח והתובעים יקבלו פיצוי. 

מודע לא מדובר ברשלנות רפואית במאת האחוזים? כי משרד הבריאות עדיין לא נתן הנחיות שמחייבות להגיד לכל גבר בגיל 50, "לך תעשה את הבדיקות לסרטן ערמונית", מצד שני האיגוד האורולוגי ממליץ על זה, וגם אם משרד הבריאות עדיין לא נתן את ההנחיה הרשמית, זה לא פוטר אותו מרשלנות או את הרופא המטפל בכך שלא הודיע לאדם, ולא המליץ לו על הבדיקות הללו. 

יש לכם עדיין שאלות בנושא?
השאירו את שאלתכם ונשמח לעזור
שדה זה הינו חובה
שדה זה הינו חובה
שדה זה הינו חובה
לחיצה על ״שלח״ מהווה הסכמה למדיניות הפרטיות של החברה.
פרטייך נשלחו בהצלחה!
אנו נחזור אלייך בהקדם
המלצות

שני תודה רבה
אחרי כל הסבל שעברנו אצל הרופאים מצאנו אוזן קשבת רגישה ומקצועית אצלך.

אחרי שנים ארוכות של סבל בזכותך קיבלנו את הפיצוי שמגיע לנו ומעבר.

תודה רבה!!

קרא עוד
סיפורי הצלחה
קרא עוד
מן העיתונות
איך לבחור עורך דין לרשלנות רפואית
קרא עוד
המלצות

שני תודה רבה
אחרי כל הסבל שעברנו אצל הרופאים מצאנו אוזן קשבת רגישה ומקצועית אצלך.

אחרי שנים ארוכות של סבל בזכותך קיבלנו את הפיצוי שמגיע לנו ומעבר.

תודה רבה!!

קרא עוד
סיפורי הצלחה
קרא עוד
מן העיתונות
קרא עוד
אולי יעניין אותך
רוצים לקרוא על עוד
תחומי עיסוק של המשרד
לחיפוש מאמרים לפי תחומי עניין
אודות המשרד
פנו אלינו לקבלת
ייעוץ אישי ללא התחייבות

השדות המסומנים בכוכבית הינם שדות חובה

שם מלא הינו חובה
טלפון הינו חובה
שדה זה הינו חובה
לחיצה על "שלח" מהווה הסכמה למדיניות הפרטיות של החברה.
פרטייך נשלחו בהצלחה!
אנו נחזור אלייך בהקדם
יצירת קשר ודרכי הגעה למשרד

כמשרד מוביל בייצוג לקוחות פרטיים, מרקמן טומשין ושות' מעניקים שירותים ללקוחות בכל רחבי הארץ, בפריסה ארצית של סניפים:

למימוש זכויותיך בעזרת אחד
ממשרדי עורכי הדין המובילים בישראל

השדות המסומנים בכוכבית הינם שדות חובה

שם מלא הינו חובה
טלפון הינו חובה
שדה זה הינו חובה
פרטייך נשלחו בהצלחה!
אנו נחזור אלייך בהקדם