תחומי עיסוק של המשרד
- תאונות עבודה
- נכות כללית
- פטור ממס הכנסה
- אזרחי צוואות וירושות
- נזקי גוף
- נכי צה"ל וכוחות הביטחון
- נפגעי איבה
- רשלנות רפואית
- תאונות דרכים
- תביעות ביטוח וסיעוד
- נדל"ן והתחדשות עירונית
- תביעות ייצוגיות
- הרצאה למימוש זכויות
נכי צה"ל וכוחות הביטחון
הגשת תביעה על החמרת מצב במשרד הביטחון
בעקבות פציעה ופגיעה במהלך שירותם, רשאים מי שהיו משרתי ביטחון להגיש תביעה בגין נכות אשר נגרמה להם. כך למשל, חיילים שנפגעו במהלך שירותם הצבאי יוכלו להגיש בקשה להכרת זכות נכה למשרד הביטחון ולעבור וועדה רפואית מיוחדת שתוכל להכיר בהם כנכי צה"ל ולקבוע להם אחוזי נכות. מעבר לכך, במידה ומתרחשת החמרה במצב נכותם, יוכלו הנכים להגיש תביעה מיוחדת על "החמרת מצב", אשר לפיה, יהיה צורך לעדכן להם דרגת נכות חדשה.
בין אם מדובר בשוטרים, חיילים או באנשי שירות בתי הסוהר, כל מי שמשתייך למערכת הביטחון נחשב למבוטח עפ"י חוק הנכים. משמעותו של דבר, היא שכל אדם אשר נפגע במהלך שירותו הביטחוני יוכל להגיש תביעה למשרד הביטחון בגין נכות מסוימת שנגרמה לו. יתרה מכך, במידה וקיימת החמרת מצב במצבו של הנכה, הוא יכול להגיש על כך תביעה כנגד קצין התגמולים ולהיות זכאי לקבל דרגת נכות גבוהה יותר (גם אם נקבעו לו תחילה 0% נכות בלבד).
כדוגמא לכך, אפשר להתייחס לנכה צה"ל אשר נפגע בעמוד השדרה במהלך שירותו הצבאי. שנים לאחר פציעתו, חלה החמרה קשה במצבו אשר התבטאה בין היתר בכאבים עזים, במגבלת תנועה משמעותית בעמוד השדרה ובהתפתחותם של קשיי הליכה. במקרה כזה, יהיה מומלץ לאותו נכה צה"ל להגיש בקשה למשרד הביטחון בגין ההחמרה שחלה במצבו.
כיצד מגישים תביעה על החמרת מצב במשרד הביטחון?
בכדי להגיש תביעה על החמרת מצב, יש לוודא קודם כל כי הפגיעה אשר הובילה להחמרה במצב היא נכות קיימת שכבר הוכרה ע"י קצין התגמולים. במידה ואין נסיבתיות בין הנכות הקיימת לבין ההחמרה במצב, אז אי אפשר להגיש תביעה על החמרת מצב. לצד זאת, יתכן ותהיה אפשרות לתבוע על 'נכות מוסבת' (בהתאם לתקנה 9 לתקנות הנכים), שמשמעותה היא נכות חדשה הנגרמת באופן בלתי אמצעי מנכות קיימת שכבר הוכרה ע"י וועדה רפואית של משרד הביטחון (למשל- נכה צה"ל הסובל מפגיעה ברגל שמאל ולאחר שנים מתפתחת אצלו נכות נוספת ברגלו הימנית).
מכל מקום, בכדי להמשיך ולהתקדם עם הגשת התביעה, חשוב להצטייד בתיעודים ובמסמכים רפואיים רלוונטיים אשר יכולים להעיד על החמרה במצב. ניקח לדוגמא נכה צה"ל הסובל מבעיה של בלט דיסק בגב. במידה ולאחר בדיקות כגון CT ו-EMG תמצא החמרה במצבו הרפואי (למשל- בקע דיסק עם לחץ על השק התקאלי של עמוד השדרה ו\או כאבים המוקרנים לרגליים), יהיה ניתן להציג את ממצאי הבדיקה לוועדה רפואית של משרד הביטחון אשר תוכל להכיר בהחמרה במצב ולקבוע אחוזי נכות גבוהים יותר.
חשוב לדעת:
הגשת בקשות לבדיקות חוזרות בוועדות הרפואיות של משרד הביטחון תתאפשר רק לאחר שישה חודשים ממועד קיומה של הוועדה הרפואית האחרונה.
סיכונים פוטנציאליים בעת הגשת תביעה על החמרת מצב
בהמשך להגשת התביעה בגין ההחמרה במצבו, התובע יזומן לוועדה רפואית של משרד הביטחון שבה הוא יצטרך לפרט ולהסביר את טענותיו. כאן חשוב לציין, כי בתביעות מסוג זה קיים סיכון פוטנציאלי מבחינתו של התובע. ומדוע? באופן עקרוני, הוועדה הרפואית תהיה אמורה לדון רק בהחמרה במצבו הרפואי של הנכה. לצד זאת, היא רשאית להחליט על פתיחת דיון מחודש בנוגע לנכויות כאלו ואחרות שכבר נקבעו לו בעבר.
ניקח לדוגמא נכה צה"ל עם נכות בעמוד השדרה אשר הצליח לקבל 10% נכות נוספים בגין תביעה על החמרה במצבו. לאותו נכה צה"ל נקבעו בעבר 20% נכות נפשית, והוועדה הרפואית קבעה בדיון מחודש כי יש להוריד את שיעור הנכות הזו ל- 5% בלבד. מה שקרה בפועל הוא שבמקום לקבל 30% נכות, אותו נכה נותר עם 15% נכות בלבד (מה שעלול לפגוע בקצבה הקבועה שהיה מקבל בעבר).
בכדי להימנע ממצבים כאלו, מומלץ לפנות תחילה לעורך דין מומחה אשר מטפל באופן שוטף בהגשת תובענות כנגד משרד הביטחון. אותו עורך דין יוכל לאמוד בצורה מדויקת את מידת הסיכון ואת רמת הסיכוי הקשורות בתביעות בגין החמרת מצב.
הגשת ערער על החלטות הוועדה הרפואית בתביעות העוסקות בהחמרת מצב
הוועדה הרפואית של משרד הביטחון נחשבת לוועדה בוחנת מדרג ראשון. משמעות הדבר היא שכאשר הנכה מביע התנגדות להחלטותיה יש לו זכות להגיש על כך ערער לוועדה הרפואית העליונה. במידה והוועדה הרפואית העליונה מכריעה באופן דומה, התובע יהיה רשאי להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי בסוגייה משפטית בלבד. בנקודה זו חשוב להוסיף, כי האפשרות להגיש ערער על החלטותיה של הוועדה הרפואית עומדת גם לזכותו של קצין התגמולים. האחרון יכול להגיש בקשה לבדיקה רפואית חוזרת במסגרת סעיף 37 לחוק הנכים (בחלוף חצי שנה ממועד קיומה של הוועדה הרפואית האחרונה). מעבר לכך, קצין התגמולים רשאי עפ"י חוק לזמן את הנכה אחת לשנה בכדי לבחון האם חל שינוי בדרגת נכותו (קצין התגמולים לא ייזום זימונים ללא סיבה אלא אם כן תהיה לו סיבה מהותית ומוצדקת לכך). מנגד, אחת לחצי שנה יוכל הנכה לבוא בדרישה לבדיקה ע"י וועדה רפואית בטענה להחמרה במצבו.
הגשת תביעה על החמרת מצב – רק באמצעות עורך דין מומחה!
הגשת תביעה ועמידה בפני הוועדה הרפואית, לכשעצמן, הן לא פרוצדורות מסובכות. יחד עם זה, נפגעים רבים המזומנים לוועדות הרפואיות טועים פעמים רבות בהצגת טיעוניהם, כאשר לעיתים הם מחסירים מידע חשוב או מציגים מידע אחר אשר עלול להטעות ולפגוע בסיכוייהם לזכות בתביעה. כאשר מדובר בתביעות העוסקות בהחמרת מצב, לאופי הצגת הטיעונים ולבחירת המסמכים הרפואיים הרלוונטיים יש משקל רב ומכריע בהחלטותיה של הוועדה הרפואית. רק עורכי דין בעלי ידע וניסיון משמעותיים בתחום, יוכלו לסייע בהצגת הטיעונים בצורה תמציתית, עניינית ונכונה.
צוות המשפטנים המנוסה של משרדנו עוסק בין היתר בטיפול בהגשת תביעות כנגד משרד הביטחון (לרבות בתביעות של נכי צה"ל הקשורות בהחמרת מצבם). עמידה בפני וועדה רפואית עשויה להיות אתגר לא פשוט, ואנחנו כאן בכדי לסייע לכם להתמודד עימו ולהילחם על מיצוין המלא של זכויותיכם!\
נשמח לענות ולסייע- השאירו פרטים באתר או חייגו 8332*
השאירו את שאלתכם ונשמח לעזור
אנו נחזור אלייך בהקדם
תחומי עיסוק של המשרד