תחומי עיסוק של המשרד
- תאונות עבודה
- נכות כללית
- פטור ממס הכנסה
- אזרחי צוואות וירושות
- נזקי גוף
- נכי צה"ל וכוחות הביטחון
- נפגעי איבה
- רשלנות רפואית
- תאונות דרכים
- תביעות ביטוח וסיעוד
- נדל"ן והתחדשות עירונית
- תביעות ייצוגיות
- הרצאה למימוש זכויות
זכויות חולי סרטן ומחלות מקצוע
מבט על הזכויות במקרה של סרטן הדם ומחלות המטולוגיות אחרות (לרבות לימפומה, לוקמיה, מיאלומה נפוצה וכיוב')
אתם המתמודדים ובני משפחתכם נדרשים להתמודד באומץ עם מחלתכם ובמקביל להילחם על זכויותיכם. על מנת שתוכלו להכיר את הזכויות הרלוונטיות במקרה של סרטן הדם (רבות לימפומה, לוקמיה, מיאלומה נפוצה וכיוב') , פנינו לעוה"ד עמוס כהן, שותף מנהל במשרד עו”ד מרקמן טומשין ושות’, המנהל מחלקה המתמחה במימוש זכויות לחולי סרטן. באמצעות עו"ד כהן נסביר כיצד מחלות סרטן הדם ומחלות המטולוגיות יכולות להיות מוכרות כפגיעה בעבודה או כנכות מצה”ל. נבין איך לקבל פטור ממס הכנסה לצמיתות, נלמד על קצבת נכות כללית, קצבת שירותים מיוחדים, סיעוד, אובדן כושר עבודה ועוד זכויות חשובות אחרות.
זה לא סוד שקיים חוסר ידע אמיתי בקרב החולים ובני משפחתם באשר לזכויות הרפואיות והכלכליות הרלוונטיות במקרה של מחלות ממאירות. הכרת הזכויות ומימושן יכולות לסייע לכם לשפר את איכות חייכם ולהתמודד טוב יותר עם מחלתכם. "למתמודדים עם מחלה קשה או בגיל המבוגר החל מגיל 50, ההמלצה הכי טובה היא פשוט להתייעץ כדי להבין מה מגיע לכם", מציין עו"ד עמוס כהן.
הזכות להיות מוכר כנפגע בעבודה:
"הזכות להיות מוכר כנפגע בעבודה היא המשמעותית ביותר. לצד האפשרות להיות זכאי לקצבה גבוהה לכל החיים, יש מימון מלא של הטיפולים, זכויות נלוות וקצבאות נוספות שניתן לקבל", מספר עו”ד כהן ומציין כי "משרדנו טיפל ומטפל במקרים רבים שבהם חולי סרטן הדם ומחלות אחרות הוכרו בגין מחלתם כנפגעים בעבודה, עקב חשיפתם התעסוקתית".
"לקוח שלנו, מר ד.כ הגיע אלינו לברר את האפשרות לקבל במצבו את קצבת הנכות הכללית. במהלך שיחה אתו התברר שהוא חולה בלוקמיה וכי לאורך שנים עבד כנגר. מיד הבנו שהוא נחשף לחומר שנקרא "פורמלדהיד" שנמצא בעצים מעובדים, והגשנו תביעה להכרה במחלתו כפגיעת עבודה. המוסד לביטוח לאומי תחילה דחה את תביעתו בטענה שהמחלה נגרמה מעישון. לכן הגשנו תביעה לבית הדין לעבודה והובלנו להכרה בו כנפגע עבודה. בוועדות הרפואיות הצלחנו להשיג עבורו נכות הן על הלוקמיה והן על המצב הנפשי כך שכיום דרגת נכותו הכוללת עומדת על 65%, המזכה אותו בקצבה של 9,000 ₪ בחודש, לכל ימי חייו. בנוסף, ד.כ קיבל מענק על סך של 500,000 ₪ בגין זכאותו לעבר. לאחר מכן, פעלנו להוציא עבורו קצבה שנקראת קצבה מיוחדת לנפגע בעבודה, המזכה אותו בעוד כ- 5,000 ₪ לחודש".
"גם במקרה של פטירה חלילה", מדגיש עוה"ד כהן, "כדאי למשפחה לבחון האם ניתן להכיר בסיבת הפטירה כפגיעה בעבודה שכן אז קמה זכאות לקצבה חודשית לאלמנה ו/או לתלויים אחרים לכל ימיי חייהם. חשוב להדגיש כי אין התיישנות בתביעות של פגיעה בעבודה, ניתן להגיש את התביעה בכל גיל, גם שנים רבות לאחר הפסקת החשיפה או גילוי המחלה והתביעה היא מול ביטוח לאומי ולא מול המעסיק".
יש לציין כי אם החשיפה התרחשה בשירות הצבאי או במילואים, ניתן לבחון אפשרות להכיר במחלה כמחלת שירות ואז החולה יוכל להיות מוכר כנכה צה"ל.
איך נדע אם נחשפנו בעבודה לגורמי סיכון למחלת סרטן הדם ומחלות אחרות
על מנת שגם אתם תוכלו להתרשם מגורמי הסיכון התעסוקתיים לסרטן הדם ולמחלות המטולוגיות נוספות, ביקשנו מעו"ד כהן לעשות לנו סדר.
עו"ד כהן מדגיש כי בכל מקרה חשוב להתייעץ עם עורך דין המתמחה בזכויות חולי סרטן, וזאת במיוחד במקרים שבהם הייתה בעבר חשיפה תעסוקתית לחומרים מזיקים.
על מנת לתת רושם כללי, להלן גורמי הסיכון התעסוקתיים העיקריים:
גורמי סיכון ללוקמיה: ישנם חומרים שנפוצים בתעשייה שיכולים לגרום ללוקמיה כגון בנזן ופורמלדהיד. בנזן נמצא בתעשיות רבות כמו בתעשיות צבעים, גומי, נפט, פחם, דלק, מתכת, עץ, דפוס וכיוב'. הפורמלדהיד, הגם ששמו אינו מוכר מאוד, הוא נפוץ ונמצא בתעשיות דומות, בדגש על תעשיית העץ, הזכוכית, הטקסטיל, חיטוי של מדגרות וביצים ועוד. בנוסף לכך, חומרי הדברה, קרינה מייננת, וכימיקלים אחרים יכולים לגרום ללוקמיה.
גורמי סיכון ללימפומה: חשיפה לחומרי הדברה, עבודה ככבאי מבצעי, חשיפה לבנזן, עבודה בתעשיית הגומי וכיוב'.
גורמי הסיכון למיאלומה נפוצה: עבודה ככבאי מבצעי, חשיפה לבנזן וכיוב'.
מחלות המטולוגיות אחרות: אומנם אין גורמי סיכון תעסוקתיים מובהקים, אבל קיימים מחקרים שמעידים על קשר בין חשיפה לחומרים שונים לבין הופעת מחלות אלו, בדגש על החומרים התעשייתיים הקשורים ללוקמיה ומיאלומה נפוצה.
"לא מדובר ברשימה סגורה, רוב החולים שעבדו בחשיפה לא זוכרים או שאינם יודעים להגיד את שמות הכימיקליים להם היו חשופים. תפקידנו כעורכי דין זה לדעת איזו חשיפה קיימת בכל תעסוקה או עיסוק, ומכאן לנסות לקשר בין התעסוקה למחלה."
פטור ממס הכנסה:
נתחיל ונאמר, מי שסובל ממחלה פעילה, זכאי די באופן אוטומטי לפטור זמני ממס הכנסה למשך שנה. מאחר שמדובר בפטור במסלול ירוק, בתקופת הטיפולים אין צורך בסיוע של עועורך דין, ניתן לגשת לעובדת הסוציאלית בבית החולים והיא תסייע לכם להגיש את הטפסים.
עם זאת, בחלוף השנה, בגלל האופן שבו מנוסחות התקנות שלפיהן קובעים את הנכות, יותר קשה להוציא את הפטור.
בשלב זה, מומלץ לא להתרכז רק במחלה, אלא לנסות להציג את כל הבעיות הרפואיות הקיימות וכן לוודא שיש תיעוד רפואי על השלכות המחלה כמו תופעות לוואי, סיבוכים ועוד.
פטור ממס הכנסה ניתן עד לשכר של כ- 400,000 ₪ בשנה (נכון לשנת 2023) או 600,000 ₪ בשנה בקרב נכי צה"ל ונפגעי איבה המקבלים קצבה.
"ניתן להוציא את הפטור עד 7 שנים לעבר ויש ציין כי אם חלילה אדם הולך לעולמו, משפחתו עדיין יכולה להגיש תביעה לפטור ממס הכנסה בגין תקופת החיים" מדגיש עורך דין עמוס כהן.
מתי ניתן לקבל פיצויים במקרה של רשלנות רפואית:
תביעות בגין רשלנות רפואית בטיפול באבחון של מחלות סרטן, הן מאוד נפוצות בישראל.
ידוע כי גילוי מוקדם הוא מפתח חשוב לריפוי או להערכת תוחלת החיים. בכל מקרה של איחור באבחון, כלומר שהמחלה מתגלה בשלב המתקדם, קיימת סבירות גבוהה שהצוות הרפואי יכול היה לאבחן את המחלה בשלב מוקדם ולשפר סיכויי ההחלמה.
תביעות בגין רשלנות רפואית, מוגשות גם במקרים בהם ניתנה אבחנה שגויה או טיפול שגוי. כמו כן, תביעות מוגשות במקרים בהם לא היה מעקב תקין לאחר החלמה והייתה הישנות של המחלה או במקרים בהם הצוות הרפואי לא הציע את כל אפשרויות הטיפול החדשניות.
עו"ד כהן מסביר כי "במקרים בהם עולה חשד לרשלנות רפואית, נערכת בחינה מול רופא מומחה וככל שזה מאשרר את הרשלנות, נערכת חוות דעת לאחריה מוגשת תביעה כנגד בית החולים או קופת החולים".
"ככל שהרשלנות הרפואית הובילה לאובדן השתכרות או לנזק משמעותי, הפיצוי יכול להגיע למיליונים. לכן אנו ממליצים להתייעץ עם עו"ד בכל מקרה של חשד לרשלנות רפואית", מציין עו"ד כהן.
עולם של זכויות:
מלבד הזכויות שסקרנו, קיימות זכויות נוספות שחשוב שתכירו. להלן פירוט הזכויות והרחבה קצרה על כל זכות:
קצבת נכות כללית:
הקצבה משולמת לאנשים שעקב בעיותיהם הרפואיות, הכנסתם נמוכה (עד 7,400 ₪ לערך) או שאינם עובדים או נמצאים בימי מחלה. במקרים של אבחנה חדשה עם מחלה סרטן פעילה ומטופלת, בדרך כלל ניתן יהיה לקבל די בקלות את הקצבה לתקופה זמנית. יותר יהיה קשה לחדש את הזכאות או להפוך את הקצבה הזמנית לקצבה לצמיתות.
חשוב להדגיש כי ניתן להגיש תביעה לקצבת נכות כללית רק עד גיל הפרישה (גיל הזכאות לקצבת זקנה של גברים/ נשים).
קצבת שירותים מיוחדים (שר"מ):
הקצבה משולמת לאנשים שעקב בעיותיהם הרפואיות הם מתקשים בביצוע פעולות יומיומיות. במקרים של מחלה פעילה, יכולה לקום זכאות לקצבה זמנית. את התביעה לקצבת שירותים מיוחדים ניתן להגיש עד חצי שנה לאחר גיל הפרישה, ובמקרה של זכאות לצמיתות הקצבה תמשיך להיות משולמת גם לאחר גיל הזקנה לכל החיים.
עוה"ד עמוס כהן מציין כי רבים מפספסים מימוש זכות זו שיכולה להיות מאוד רלוונטית במקרה של סרטן הדם או מחלות המטולוגיות. כדי להיות זכאי לקצבת שר"מ לא צריך להיות סיעודיים ודי שקיים קושי רק בחלק מהחודש. עו"ד עמוס כהן מציין שהקצבה יכולה להיות משולמת גם לאנשים המרווחים שכר גבוה מאוד של עשרות אלפי שקלים בחודש, לכן כל מי שחולה בסרטן חשוב שיבדוק זכאותו לקצבת השר"מ."
קצבת סיעוד:
יש שתי אפשרויות לקבל קצבת סיעוד: האחת היא קצבת הסיעוד דרך ביטוח לאומי והשנייה היא קצבת הסיעוד הביטוח הפרטי (בד"כ יש כיסוי סיעודי דרך קופת החולים).
- קצבת סיעוד דרך ביטוח לאומי:
קצבת סיעוד בדומה לקצבת השירותים המיוחדים, משולמת לאנשים שעקב בעיות רפואיות מתקשים בביצוע פעולות יומיומיות. בביטוח לאומי יש 6 רמות שונות של קצבת סיעוד לפי חומרת הקושי בתפקוד, ולכן גם חולים ברמת תפקוד גבוהה שאינם סיעודיים, יכולים להיות זכאים לדרגות הראשונות.
הקצבה רלוונטית לחולים שהגיעו לגיל הזכאות לקצבת זקנה ובמקרה של זכאות, ביטוח לאומי משלם קצבה חודשית וכן מעניק שעות עזרה/ טיפול. במצבים שבהם קיים מטפל צמוד, משולמת קצבה מוגדלת ולעתים ניתן להגדיר את בן הזוג כמטפל.
- קצבת סיעוד דרך הביטוח הפרטי:
לרבים יש כיסוי סיעודי דרך קופת החולים או כיסוי שרכשו באופן פרטי/ דרך מקום העבודה. במקרה של זכאות, תשולם קצבה חודשית למשך מספר שנים שיכולה לסייע מאוד בטיפול במחלה או בבעיות הרפואיות. הקצבה משולמת לחולים שמתקשים בביצוע פעולות יומיומיות או סובלים מתשישות נפש.
קצבת ניידות:
קצבת ניידות משולמת לאנשים שקיימת אצלם בעיה בהליכה וקושי בניידות. הקצבה פחות רלוונטית למרבית מקרי סרטן הדם אבל כן חשוב להכיר זכות זו. מלבד הקצבה, קיימת זכאות לרכוש רכב בלי מיסים ועוד שלל הטבות.
אובדן כושר עבודה/ פנסיה רפואית:
רבים מהחולים, נאלצים להפסיק עבודתם באופן קבוע או זמני. חלקם מורידים באחוזי המשרה כך ששכרם מצטמצם. במקרים אלו, חשוב לפנות לקרן הפנסיה וביטוח המנהלים ולהגיש בקשה לאובדן כושר עבודה לתקופה זמנית או לצמיתות.
ביטוח מחלות קשות:
רבים מהחולים אינם זוכרים אילו כיסויים ביטוחיים רכשו במהלך השנים או אילו כיסויים יש להם דרך מקום העבודה. אחד הכיסויים הרלוונטיים למקרה של מחלת סרטן הוא ביטוח מחלות קשות המעניק פיצוי במקרה של מחלה קשה.
חשוב לזכור כי ניתן להגיש תביעה במקרה שכזה בתוך 3 שנים מיום גילוי המחלה, אחרת התביעה תתיישן.
תו נכה לחולי סרטן הדם:
חולים שהליכה עשויה לסכן את בריאותם יכולים להיות זכאים לתו נכה. תהליך מימוש הזכות הוא ממוחשב. לצורך הגשת הבקשה, כדאי להסתייע במכתב מהרופא המטפל שיסביר מדוע יש להעניק התו וכן במסמכים רפואיים עדכניים.
סיכום:
זכויות רבות יכולות לסייע לכם ולבני משפחתכם להתמודד עם מחלתכם. חשוב להכיר את הזכויות ולפעול למימושן בהקדם. מחקרים מראים כי 100% מהאנשים שאינם פועלים למימוש זכויותיהם אינם זכאים למלוא זכויותיהם. אנו בעמותה ואף במשרד עורכי דין מרקמן טומשין כאן כדי לסייע לכם.
אתם יכולים לחייג או להשאיר פרטים בטופס "צור הקשר" ואנו נסייע ונעניק לכם את כל המידע הרלוונטי הנדרש בדרך אל מימוש הזכויות במקרה של סרטן הדם לרבות לימפומה, לוקמיה, מיאלומה נפוצה וכיוב'
*כל האמור לעיל נכתב במסגרת אינפורמציה לציבור, ואינו מחליף ייעוץ משפטי פרטני.
נשמח לענות ולסייע- השאירו פרטים באתר או חייגו 8332* ואנו נדריך אותכם עד לקבלת הפיצויים.
השאירו את שאלתכם ונשמח לעזור
אנו נחזור אלייך בהקדם
תחומי עיסוק של המשרד