תחומי עיסוק של המשרד
- תאונות עבודה
- נכות כללית
- פטור ממס הכנסה
- אזרחי צוואות וירושות
- נזקי גוף
- נכי צה"ל וכוחות הביטחון
- נפגעי איבה
- רשלנות רפואית
- תאונות דרכים
- תביעות ביטוח וסיעוד
- נדל"ן והתחדשות עירונית
- תביעות ייצוגיות
- הרצאה למימוש זכויות
נכי צה"ל וכוחות הביטחון
פציעת חיילים בזמן חופשה
קיימת הבחנה בין נכי צה"ל שנפגעו במהלך שירותם הצבאי לבין כאלו שנפגעו במהלך חופשה שאישר להם הצבא.
לפי 'חוק הנכים תגמולים ושיקום', קיימת הבחנה בין נכי צה"ל שנפגעו במהלך שירותם הצבאי לבין כאלו שנפגעו במהלך חופשה שאישר להם הצבא. יחד עם זה, חייל אשר נפצע במהלך חופשה משירותו הצבאי (בין אם בארץ ובין אם בחו"ל), יוכל להיות זכאי לקבל תגמולים ממשרד הביטחון גם במידה ו- לא מדובר בפגיעות שהתרחשו בדרך לחופשה מן הבסיס או בדרך לבסיס מן החופשה. במאמר זה אנו נדון בכל ההיבטים המשפטיים המתקשרים לפציעתם של חיילים בזמן חופשה.
פציעת חיילים במהלך חופשה – היבטיים משפטיים שחשוב להכיר
חיילים, אנשי קבע או אנשי מילואים אשר נפגעו במהלך חופשה משירותם הצבאי, יהיו זכאים בקבלת תגמולים ממשרד הביטחון במידה ופציעתם נגרמה בדרך לחופשה מהבסיס או בדרך לבסיס מן החופשה. יחד עם זה, בהתניות מסוימות, הם יהיו זכאים לקבל תגמולים גם כשפציעתם מתרחשת במהלך החופשה.
'חוק הנכים תגמולים ושיקום' מ-1959, חוקק במטרה לתת מענה עבור כל איש\אשת ביטחון שנפגעו במהלך מילוי תפקידם. במהותו, חוק זה אינו מבוסס על דיני נזיקין, והוא מתייחס למעשה להקרבה האישית שעושים החייל, הסוהר או האיש שמתנדב במשמר האזרחי למען מדינת ישראל. ואם חלילה אותם אנשי ביטחון נפגעים בעת מילוי תפקידם, המדינה צריכה לדאוג כי הם יפוצו על ידה בהתאם.
כהמשך לדברים, בשנת 1988 נחקק חוק נוסף שנקרא 'חוק התגמולים לחיילים ולבני משפחותיהם – חבלה שלא בעת מילוי תפקיד'. במקרה הזה, מטרת החוק היא לתת מענה עבור חיילים שנפצעו בזמן חופשתם מהצבא. עפ"י הקביעה בחוק, חייל שנפצע במהלך חופשה מאושרת מהצבא, יוכל לעבור וועדה רפואית אשר תבחן את חומרת פגיעתו. במידה ולאחר בדיקה של הוועדה הרפואית ייקבעו לחייל 20% נכות, הוא יהיה זכאי להטבות הקבועות בחוק. כאן חשוב לסייג, כי להבדיל מפציעה בזמן השירות הצבאי שבה גם 10% נכות יזכו את החייל בפיצויים, כאן חייבים להיקבע לפחות 20% נכות בכדי לקבל זכאות להטבות הקבועות בחוק (בהנחה והוועדה הרפואית תיקבע 19% נכות, החייל לא יהיה זכאי לשום הטבה לפי 'חוק הנכים תגמולים ושיקום', אך הוא יוכל להגיש תביעה על החמרת מצב בהמשך). כאן למעשה, ניתן לראות כי החוק נוטה יותר לטובתם של חיילים אשר נפגעו במהלך שירותם הצבאי ופחות כלפי אלו אשר נפצעו במהלך חופשה מהצבא.
בהתייחס לחיילים הנפצעים בחופשה בחו"ל, הדין הוא דומה. 'חוק התגמולים לחיילים ולבני משפחותיהם – חבלה שלא בעת מילוי תפקיד' אינו מבצע הבחנה באשר למקום הפיסי שבו נפגע החייל. ולכן, גם חיילים אשר נפצעו במהלך חופשה בחו"ל יהיו זכאים לקבל פיצויים במידה וייקבעו להם 20% נכות ע"י וועדה רפואית.
עפ"י החוק, זכאותם לפיצויים של חיילים אשר נפגעו בחופשתם תיבחן בכפוף לכמה התניות מרכזיות:
- הפגיעה אירעה בזמן שהחייל לא נעדר משירותו ללא רשות.
- הפגיעה אירעה בזמן שהחייל לא מילא תפקיד בשירות ובמסגרת תקופת זמן של 14 יום.
- הפגיעה לא אירעה בזמן עיסוקו של החייל בעבודה, בעיסוק או בפעילות ספורטיבית שנהוג לקבל עבורם תמורה כספית (או תמורה בעלת ערך כספי), בין אם עיסוקים אלו אושרו לפי פקודות הצבא ובין אם לאו, ובין אם ניתנה תמורה ממשית על כך ובין אם לאו. במקרה והצבא התיר לנפגע לעסוק בעיסוקו מטעמים של מצוקה כלכלית, האחרון יוכל לבוא בדרישה לתבוע תגמולים ממשרד הביטחון.
חיילים המבקשים להגיש תביעה בגין פציעתם בזמן חופשה, צריכים לוודא כי תיק התביעה שלהם מכיל בין היתר: אסמכתאות רפואיות שונות (אשפוז במיון, ביצוע בדיקות רפואיות שונות וכו') ואת דו"ח הפציעה הכולל את חתימתם של הרופא המטפל ושל מפקד היחידה.
ולבסוף, מומלץ לפנות לעו"ד מומחה ומנוסה אשר מטפל בהגשת תביעות כנגד משרד הביטחון.
צוות המשפטנים המנוסה שלנו במרקמן טומשין ושות', מטפל בין היתר במקרים מורכבים של תביעות כנגד משרד הביטחון, ולרבות במקרים של חיילים אשר נחבלו במהלך חופשתם מן הצבא.
השאירו את שאלתכם ונשמח לעזור
אנו נחזור אלייך בהקדם
תחומי עיסוק של המשרד