תחומי עיסוק של המשרד
- נזקי גוף
- נכות כללית
- נפגעי איבה
- תאונות עבודה
- רשלנות רפואית
- תאונות דרכים
- תביעות ביטוח וסיעוד
- תביעות ייצוגיות
- אזרחי צוואות וירושות
- נדל"ן והתחדשות עירונית
נכי צה"ל וכוחות הביטחון
קבלת פיצויים ממשרד הביטחון
על פי 'חוק הנכים תגמולים ושיקום', אנשים אשר חלו או נפצעו במהלך שירותם הביטחוני (למשל- חיילים ושוטרים) יהיו זכאים להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון לצורך קבלת תגמולים בגין הפגיעה שנגרמה להם.
במאמר זה נסביר אילו הטבות וזכויות יכולים נכי צה"ל לקבל, בנוסף ניתן מספר המלצות והדגשים שכדאי לשים אליהן לב טרם הגשת תביעת פיצויים כנגד משרד הביטחון.
קבלת פיצויים ממשרד הביטחון
על פי 'חוק הנכים תגמולים ושיקום', אנשים אשר חלו או נפצעו במהלך שירותם הביטחוני (למשל- חיילים ושוטרים) יהיו זכאים להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון לצורך קבלת תגמולים בגין הפגיעה שנגרמה להם. באמצעות ההכרה באותם הנפגעים כ- "נכי צה"ל", הם גם יהיו זכאים לקבל שורה של זכויות והטבות מן המדינה.
'חוק הנכים תגמולים ושיקום' קובע, כי כל מי שהוגדר כ- "נכה צה"ל" יהיה זכאי לקבל זכויות והטבות. בחלק גדול מן המקרים, מדובר בתשלומי פיצויים המועברים ישירות אל מי שנפגעו. מעבר לכך, מדובר גם במתן החזרי הוצאות ובעוד שלל זכויות והטבות אשר עליהן נפרט בהמשך.
בכדי להיות זכאי לזכויות ולהטבות כנכה צה"ל, קצין התגמולים במשרד הביטחון מוכרח להכיר בקיומו של קשר נסיבתי בין תנאי שירותו הביטחוני של הנפגע לבין הפגיעה שנגרמה לו במהלכו (קצין התגמולים הוא הגורם הבלעדי במשרד הביטחון אשר רשאי לדון בתביעות לקבלת פיצויים). בכדי לזכות בהכרה הזו, הנפגע יידרש תחילה להגיש תביעה כנגד משרד הביטחון. בנוסף, יהיה עליו לקבל לפחות 10% אחוזי נכות מטעמה של וועדה רפואית מיוחדת.
נכי צה"ל שנקבעו להם בין 10%-19% אחוזי נכות, יהיו זכאים לקבלת מענק חד פעמי מטעם משרד הביטחון. גובה המענק ישתנה באופן ליניארי ככל ששיעור הנכות יהיה גבוה יותר. כך למשל, במידה ונקבעו לנפגע 10% אחוזי נכות, הוא יהיה זכאי למענק חד פעמי בסך 49,299.95 שקלים. אם נקבעו לנפגע 19% אחוזי נכות, הוא יהיה זכאי למענק של 186,472.49 שקלים. כל קביעה של 20% אחוזי נכות ומעלה, תזכה את הנפגע בקבלת קצבה חודשית לכל ימי חייו.
חשוב להדגיש, בין אם מדובר בנכה צה"ל אשר קיבל מענק יחיד, או בנכה צה"ל המקבל קצבה חודשית, שניהם יהיו זכאים להטבות ולהחזרי הוצאות (אם כי בעלי הגמלה החודשית יזכו להטבות משמעותיות יותר).
אילו הטבות וזכויות יכולים נכי צה"ל לקבל?
- שיקום מקצועי.
- שיקום כלכלי ופיננסי.
- מתן סיוע ופתרונות בתחום הדיור.
- סיוע בטיפולים ובמתן שירותיים רפואיים.
- סיוע בתחום הניידות (לרבות החזקת רכב).
- סיוע בתחום ההבראה (יציאה לנופש).
- מתן הנחות במיסים (הנחות במס הכנסה, מס רכישה תשלומי ארנונה וכו').
- מתן סיוע בעזרת מענקים מיוחדים למטרות לימודים אקדמיים או רכישת מקצועי ייעודי.
ועוד…
אנו שבים ומזכירים, כי הדרך לקבלת זכויות, הטבות ופיצויים ממשרד הביטחון ראשיתה היא בהכרתו של קצין התגמולים כי קיים קשר נסיבתי בין תנאי שירותו הביטחוני של הנפגע לבין הפגיעה שנגרמה לו במהלכו.
אם אתם מתכוונים להגיש תביעת פיצויים כנגד משרד הביטחון, תוכלו להיעזר ברשימת ההמלצות והדגשים הבאה:
– היעזרו בשירותיו של עורך דין מומחה: רבים מנפגעי מערכת הביטחון מאמינים, כי הם יצליחו להתמודד לבדם מול קצין התגמולים ומול הוועדות הרפואיות של משרד הביטחון. למרבה הצער, במקרים רבים הם מחבלים דווקא בסיכוייהם לזכות בתביעת הפיצויים או לחילופין, הם מקבלים הרבה פחות זכויות והטבות ממה שהם שציפו לקבל (וייתכן כי אותן זכויות והטבות היו מגיעות להם בצדק). במילים אחרות, אל תהססו לפנות לעורך דין מנוסה ומקצועי אשר מטפל בהגשת תביעות כנגד משרד הביטחון. זה יוכל לסייע לכם בהגדלת הסיכוי למצות את זכויותיכם במלואן!
– החמרת מצב נחשבת אף היא לתביעת פיצויים: יש שאינם מודעים לעובדה כי החמרה במצבם הרפואי הקיים עשויה להוות עילה להגשת תביעת פיצויים. כך למשל, חייל שהוכר ע"י קצין התגמולים כסובל מנכות ברגלו הימנית, יוכל להגיש תביעה על החמרה במצבו כל עוד היא קשורה בנכותו הקיימת (בנוסף, בתביעות הקשורות בהחמרת מצב אין תקופת התיישנות).
– חשיבותה של חוות דעת רפואית: העניין המרכזי בתביעות הפיצויים, הוא להוכיח כי תנאי השירות הביטחוני שהיו לנכה הובילו בסופו של דבר לפגיעה שנגרמה לו. קצין התגמולים, הגורם האחראי על דיון ואישור של התביעה, יבקש לבחון את קיומו של הקשר הנסיבתי הזה. לכן, חשוב שתהיה בידכם חוות דעת רפואית ומקצועית של מומחה אשר יוכל לאשש ולחזק את קיומו של הקשר הנסיבתי.
– חשיבותם של התיעודים הרפואיים: הבדיקות המבוצעות ע"י הוועדות הרפואיות הן השלב הקריטי ביותר שבו מוכרעת למעשה המערכה: האם יינתנו לנפגע אחוזי נכות? ואם כן, באיזו מידה? בנקודה זו יש להדגיש את החשיבות הרבה שבהצטיידות מקדימה במסמכים ובתיעודים רפואיים רלוונטיים אשר יכולים לגבש ולחזק את טענות התביעה המרכזיות.
– אפשרות לבקש עיון מחודש בתביעה: עפ"י סעיף 35 ל- 'חוק הנכים תגמולים ושיקום', במידה וקצין התגמולים החליט לדחות את תביעתכם על הסף, עומדת לזכותם האפשרות לערער על החלטתו ולבקש עיון מחדש בתביעה.
אל תקצינו בחומרת פגיעתכם: המלצה חשובה ומרכזית לסיום, אל "תנפחו" את הנזק הרפואי שחלילה נגרם לכם.זה עשוי להשפיע על החלטתו של קצין התגמולים האם לאשר את התביעה שהגשתם – או שלא. בנוסף, זה עלול לפגוע בסיכוייכם לצלוח את הוועדה הרפואית.
במשרד עורכי הדין "מרקמן את טומשין", אנו מעניקים בין היתר ייעוץ, הכוונה וליווי משפטיים עבור נפגעים ונפגעות יוצאי המערכת הביטחונית. אם חלילה נפגעתם במהלך שירותכם הביטחוני, צוות המשפטנים המקצועי של משרדנו ידאג לסייע לכם למצות את זכויותיכם במלואן אל מול קצין התגמולים והוועדות הרפואיות.
השאירו את שאלתכם ונשמח לעזור
אנו נחזור אלייך בהקדם
תחומי עיסוק של המשרד