תחומי עיסוק של המשרד
- תאונות עבודה
- נכות כללית
- פטור ממס הכנסה
- אזרחי צוואות וירושות
- נזקי גוף
- נכי צה"ל וכוחות הביטחון
- נפגעי איבה
- רשלנות רפואית
- תאונות דרכים
- תביעות ביטוח וסיעוד
- נדל"ן והתחדשות עירונית
- תביעות ייצוגיות
- הרצאה למימוש זכויות
רשלנות רפואית
הנעלם המסוכן-רשלנות רפואית באבחון תסמונת האיקס השביר
תסמונת האיקס השביר הינה מחלה גנטית קשה. למרות זאת, היא ניתנת לאבחון מוקדם ברמה של 100% וודאות כבר בתקופת ההריון. לכן, בכל מקרה בו נולד ילד עם תסמונת האיקס השביר, יש מקום לבדוק האם התנהלותו של הגורם הרפואי הייתה בלתי סבירה והאם יש מקום להגיש בשל כך תביעה בגין רשלנות רפואית.
'תסמונת האיקס השביר'(Fragile X syndrome), היא מחלה גנטית חמורה אשר גורמת לפגיעות קוגניטיביות ומוטוריות קשות. יחד עם זה, ניתן לאבחן אותה בשלבים המאוד מוקדמים של ההריון וזאת באמצעות בדיקת דם אחת פשוטה. בדיקת הדם הייעודית יכולה לאבחן את נשיאתו של הגן אשר גורם להיווצרותה של המחלה. נשים שאובחנו כנשאיות של הגן, תצטרכנה לבצע בדיקות מקיפות במהלך הריונן על מנת לאבחן את קיומה של המחלה. שתיים מן האפשרויות בהן ניתן לאבחן את המחלה הן דיקור מי שפיר וביצוע בדיקת סיסי שלייה.
כיצד מצופה מן "הרופא הסביר" לפעול כאשר מתעורר חשד לתסמונת האיקס השביר?
אנו חוזרים ומזכירים כי המחל היא מחלה גנטית. אם קיימת היסטוריה משפחתית של תסמונת זו, הרופא המטפל מחויב לדאוג כי כל בדיקה גנטית אשר עשויה להיות רלוונטית לאבחון המחלה – אכן תתבצע. נוסיף לחזק ונאמר, כי במקרים של אי הפנייתה של אישה הרה לביצוע הבדיקות הנדרשות, ייתכן ותתעורר עילה להגיש תביעה על רשלנות רפואית.
עניין מהותי נוסף שיש להתייחס אליו הוא 'חוק זכויות החולה'. בין היתר, מדובר בחוק המחייב את הרופא לדאוג ולהציג בפני מטופליו כל מידע רלוונטי הנוגע למצבם (גם אם מדובר בספקולציות רפואיות בלבד). רופאים אשר לא יידעו זוגות בנוגע לצורך לבצע בדיקות חיוניות, עשויים למצוא את עצמם חשופים בפני תביעות בגין רשלנות.
נקודה שלישית וחשובה במיוחד, היא הפענוח של תוצאות הבדיקות הנעשה ע"י הרופא. רופא המבצע אבחון של תסמונת האיקס השביר (או לצורך העניין, אבחון של כל מום או תסמונת גנטית אחרת), מוכרח לוודא כי פענוח התוצאות נעשה בצורה נכונה ומדויקת – עם אפס טעויות. פענוח שגוי של התוצאות עלול להוביל ללידתו של תינוק הסובל מבעיות שכליות, קוגניטיביות ומוטוריות חמורות במיוחד. גם כאן כמובן, עשויה להתעורר עילה ישירה להגשתה של תביעה בגין רשלנות רפואית.
מה הוא גובה הפיצויים במקרים של רשלנות רפואית באבחון תסמונת האיקס השביר?
רבות מתביעות הרשלנות הרפואית הקשורות במחלה, הן תביעות שבמרכזן עומדת הטענה לגרימת "הולדה בעוולה". משמעותה של טענה זו, היא שנפגע הרשלנות הרפואית נולד כתוצאה מהתנהלות בלתי תקינה של הרופא המטפל, והיה מוטב אילו לא היה נולד בכלל. אם יוכח כי מי שגרם להולדתו של בעל המום הוא לא אחר מאשר הרופא בעצמו (בין היתר, על סמך תיעודים רפואיים וחוות דעת רפואית ומקצועית של רופא מומחה מהתחום הרלוונטי), יפסוק בית המשפט לטובתם של התובעים פיצויים גבוהים במיוחד. פיצויים אלה, שעשויים אף להסתכם במיליוני שקלים, נובעים משיקולים שונים כמו הפסדי פרנסה ופנסיה, כאב, סבל, עוגמת נפש ופיצויים בגין הוצאות רפואיות בהווה ובעתיד.
עד מתי ניתן להגיש תביעות רשלנות רפואית הקשורות באבחון תסמונת האיקס השביר?
גם בתביעות רשלנות העוסקות במחלה, בדומה לתביעות אחרות הקשורות בהריון ובלידה, מי שנפגע בצורה הכי חמורה הוא בדרך כלל היילוד. על פי חוק הנזיקין האזרחי, חלה התיישנות על מקרי רשלנות רפואית לאחר 7 שנים מיום התרחשותם (או גילויים). יחד עם זה, כיוון שמבחינה חוקית רשאים הנפגעים לתבוע רק בהגיעם לגיל בגרות (וגם מפני שהתסמינים מתחילים להופיע רק בגילאים מאוחרים יותר), ההתיישנות תחול אך ורק מגיל 18 (כלומר, התביעה יכולה להיות מוגשת עד שנפגע הרשלנות מגיע לגיל 25).
לקריאה בנושא "גמלת ילד נכה לילדים עם תסמונת כרומוזומלית" באתר "כל זכות" לחץ כאן
כמשרד לרשלנות רפואית אנו כאן כדי לסייע לכם עד לקבלת הפיצויים המקסימליים.
השאירו את שאלתכם ונשמח לעזור
אנו נחזור אלייך בהקדם
תחומי עיסוק של המשרד