תחומי עיסוק של המשרד
- תאונות עבודה
- נכות כללית
- פטור ממס הכנסה
- אזרחי צוואות וירושות
- נזקי גוף
- נכי צה"ל וכוחות הביטחון
- נפגעי איבה
- רשלנות רפואית
- תאונות דרכים
- תביעות ביטוח וסיעוד
- נדל"ן והתחדשות עירונית
- תביעות ייצוגיות
- הרצאה למימוש זכויות
פטור ממס הכנסה
ההליכים להכרה כנכי צה"ל מול קצין תגמולים באגף שיקום נכים
חייל, שוטר או סוהר המבקשים לקבל הכרה וזכויות כנכי צה"ל, נדרשים להגיש "תביעה להכרת זכות" לקצין התגמולים בשל נכותם. על מנת שהתביעה תוכר, על מגיש התביעה להוכיח כי הוא סובל מנכות וכי האירוע או המחלה אשר גרמו לנכות אירעו במהלך ועקב השירות.
על נכה להוכיח מתי התפרצה הנכות ומהו הגורם לנכות. ישנם מקרים מובהקים, כדוגמת חייל אשר נפצע במהלך לחימה. אולם, במרבית המקרים, מדובר על אירועים הדורשים הוכחה – לדוגמה הפעלת מאמצים פיסיים חריגים, אירועי דחק ולחץ, חשיפה תעסוקתית (רעש, חומרים מסוכנים) ועוד. בשל כך, מרבית התביעות עוברות לבחינה של מומחה רפואי המשמש יועץ לקצין התגמולים, אשר בוחן את הקשר הסיבתי בין הנכות לשירות, וכותב חוות דעת רפואית. בהמשך, מקבל קצין התגמולים החלטה על סמך חוות הדעת ויתר החומר שהועבר לו.
קיימת משמעות רבה לדברים הנכתבים בתביעה להכרת זכות, ויש לוודא כי הפרטים נכתבים בטופס זה כראוי – על מנת למנוע קשיים בהמשך ההליך.
חשוב לדעת – במקרים רבים גורמים צבאיים/משטרתיים מציעים להגיש את התביעה בשמו של החייל/השוטר (הדבר נפוץ בעיקר אצל חיילים המסופחים ליחידת ר"מ 2). הכוונות טובות, אך הגשת תביעה באופן שאינו מקצועי, יכולה להיות נוחה יותר בטווח הקצר, אך להוביל לתוצאה עגומה בטווח הארוך.
סוגי נכויות נפוצים, בהם ניתן להכיר: נזק לשמיעה (לרבות טנטון/צפצופים באוזניים), מחלת נפש, PTSD (פוסט טראומה), התקף לב (אוטם שריר הלב), אירוע מוחי, פסוריאזיס, פגיעות אורתופדיות ונוירולוגיות (גב, רגל, כתף, יד וכו').
החלטות של קצין התגמולים
לאחר סיום בחינת התביעה להכרה, קצין התגמולים מקבל החלטה, מבין שלוש חלופות אפשריות:
א. קבלת התביעה (קשר המכונה "גרימה").
ב. דחיית התביעה.
ג. קביעה של קשר סיבתי חלקי (קשר המכונה "החמרה").
במקרה של הכרה בתביעה, עניינו של התובע מועבר לוועדה רפואית.
נכה אשר רואה עצמו נפגע מהחלטת קצין התגמולים רשאי לערער לוועדת ערעורים מיוחדת, היושבת בבתי משפט השלום בתל אביב, ראשון לציון, חיפה, באר שבע וירושלים. ועדה זו תדון בערעור, ובסמכותה להפוך את החלטת קצין התגמולים. מדובר בהליך משפטי לכל דבר ועניין.
חשוב לדעת – יש להגיש את הערעור תוך 30 יום מקבלת ההחלטה עליה מבקשים לערער.
הדיון בוועדה הרפואית
איש כוחות הביטחון אשר נכותו הוכרה, בקשר סיבתי של גרימה או החמרה, יידרש לעמוד בפני ועדה רפואית לשם קביעת דרגת נכותו.
ועדה רפואית הפועלת מכח חוק הנכים, מורכבת בדרך כלל ממספר רופאים (בין רופא אחד לחמישה רופאים) ותפקידה לקבוע את חומרת הנכות. הוועדה קובעת את הנכות בהתאם לתקנות הנכים, אשר כוללות רשימה של מגוון בעיות רפואיות, בדרגות חומרה שונות. בהתאם לאותן תקנות נקבעים אחוזי הנכות של הנכה, אשר משמשים בסיס לקביעת הזכויות של הנכה.
על החלטה של הוועדה הרפואית המחוזית, ניתן להגיש ערר, לוועדה רפואית עליונה. לוועדה העליונה, סמכות לשנות את דרגת הנכות אשר נקבעה בוועדה המחוזית, ואף להפחית אותה. לכן, רצוי להיעזר בגורם מקצועי בטרם קבלת החלטה על הגשת ערר, ולשם ניסוח הערר. את הערר יש להגיש תוך 45 יום, ובמקרים מסוימים, ניתן לקבל 60 יום נוספים לשם הגשת הערר.
על החלטת הוועדה הרפואית העליונה, ניתן לערער לבית המשפט המחוזי, בשאלה משפטית בלבד.
חשוב לדעת – לעיתים קובעת הוועדה הרפואית נכות זמנית בלבד. יש לדבר השלכות מהותית על זכויותיו של נכה, כאשר כמעט תמיד נכות צמיתה (קבועה) עדיפה על פני נכות זמנית.
למה זכאי נכה צה"ל?
חייל שוטר או סוהר אשר נקבעה לו נכות בשיעור של 0%-9% אינו זכאי לדבר.
חייל שוטר או סוהר אשר נקבעה לו דרגת נכות בשיעור של 10%-19% זכאי לתעודת נכה צה"ל, וכן למענק כספי חד פעמי בסכום שבין 46,000 ₪ ל-165,000 ₪, בהתאם לדרגת הנכות. במצב זה, אין זכאות לקבלת טיפולים רפואיים על חשבון משרד הביטחון, שיקום על חשבון משרד הביטחון או הטבות אחרות.
חייל, שוטר או סוהר אשר נקבעה לו דרגת נכות בשיעור 20% ומעלה זכאי לקבל קצבה חודשית, טיפולים רפואיים על חשבון משרד הביטחון, שיקום מקצועי והטבות נוספות.
משרד עו"ד מרקמן את טומשין, הינו משרד מוביל בתחום הטיפול בנכי צה"ל. המשרד ייצג בהצלחה אלפי לקוחות, ובנוסף מנהל הליכים משפטיים המשליכים על זכויותיהם של כלל נכי צה"ל. בשנה האחרונה זכה המשרד בעתירה אשר הובילה לביטול אפליה בין נכי צה"ל לעניין הזכאות להטבות – בפסק דין של בית המשפט העליון, אשר הפך החלטות קודמות שלו עצמו בנושא. כן הביא ניצחון משפטי נוסף של המשרד לשינוי בשיטת עיגול הנכויות, כך שכיום נכי צה"ל זכאים לכך שנכותם תעוגל תמיד כלפי מעלה.
השאירו את שאלתכם ונשמח לעזור
אנו נחזור אלייך בהקדם
תחומי עיסוק של המשרד