תחומי עיסוק של המשרד
- תאונות עבודה
- נכות כללית
- פטור ממס הכנסה
- אזרחי צוואות וירושות
- נזקי גוף
- נכי צה"ל וכוחות הביטחון
- נפגעי איבה
- רשלנות רפואית
- תאונות דרכים
- תביעות ביטוח וסיעוד
- נדל"ן והתחדשות עירונית
- תביעות ייצוגיות
- הרצאה למימוש זכויות
רשלנות רפואית
רשלנות רפואית בתחום רפואת הגסטרואנטרולוגיה (מחלות מערכת העיכול)
הגסטרואנטרולוגיה (גסטרו) המתייחסת למחלות מערכת העיכול, נחשבת לאחד מתחומי הרפואה החשובים ביותר. היא כוללת מתן טיפול עבור כמה מן המחלות הקשות והמורכבות בעולם. כל התנהלות רפואית בלתי סבירה בעת אבחון וטיפול בבעיות הקשורות למערכת העיכול, עלולה להוביל להשלכות בריאותיות חמורות ולהוות עילה להגשת תביעה על רשלנות רפואית.
אחד מתחומי הרפואה הגדולים ,החשובים והמורכבים ביותר הוא זה של רפואת הגסטרואנטרולוגיה (gastrology). הגסטרואנטרולוגיה (המוכרת גם כרפואת "גסטרו"), עוסקת בכל סוגי המחלות המתפתחות במערכת העיכול (למשל – מחלת מעי דלקתית, סרטן במעי הגס, מחלת הצליאק, הפרעות נקודתיות במערכת העיכול ועוד). בנוסף, רפואת הגסטרו עוסקת בבעיות ובמחלות הקשורות לכבד (בעיות בדרכי ההמרה, מחלת הצהבת, התפתחות של סרטן בכבד ועוד). הרופאים העוסקים בתחום הגסטרואנטרולוגיה נקראים רופאי "גסטרו".
באילו מקרים יש להפנות מטופלים לאבחון גסטרואנטרולוגי?
כל הפניה לרפואת גסטרואנטרולוגיה צריכה להתבסס על חשד לבעיה חריפה או כרונית במערכת העיכול (במעיים, בקיבה, בתוספתן, בוושט, בלבלב או בכבד). ההפניה אל רופאי הגסטרו תתבצע לאחר בדיקה יסודית של רופא המשפחה, כאשר הסיבות המרכזיות לכך עשויות להיות:
- בעיות עצירות: עצירות היא אחת מן התלונות השכיחות ביותר בתחום הגסטרואנטרולוגיה. יחד עם זה, קשה מאוד להגיע לאבחנה מדויקת באשר לגורם המוביל לעצירות. כאשר העצירות גורמת לכאבים ולבעיות תפקודיות קשות, מתבצעת הפניה של המטופל לרופא גסטרו במטרה לברר את פשר הבעיה ולמצוא עבורה את הטיפול היעיל המתאים.
- שלשולים חוזרים והקאות כרוניות: שלשולים והקאות בלתי פוסקים הם אינם מצב טבעי, והם עשויים בהכרח להצביע על בעיה או מחלה כלשהי הקיימים במערכת העיכול. במידה וטיפולים כמו מתן תרופות והמלצה לשינויים תזונתיים לא יסייעו בהתגברות על הבעיה, אז יתכן ויהיה צורך בביקור אצל רופא גסטרו.
- חשד למחלות דלקתיות: בחלקן, תלונות רפואיות מסוימות עשויות להצביע על קיומן של מחלות מעי דלקתיות או על התפתחותה של מחלת הצליאק. כך או כך, אין בידיו של רופא המשפחה את הכלים הנדרשים לאבחון ולטיפול במחלות הנ"ל, ועל כן הוא ימליץ על הפנייתו של המטופל לביקור אצל רופא הגסטרו.
- חשד להתפתחות של כיבים פפטיים: מטופלים המתלוננים על תחושות של צרבות וכאבים בבטן עשויים לסבול מבעיה של כיבים פפטיים. במקרים כאלו, הם בדרך כלל יופנו לביקור התייעצות אצל רופא גסטרו מומחה.
- אנמיה: מחלת האנמיה מאופיינת בשני מצבים מרכזיים:
1) כמות המוגלובין נמוכה בדם.
2) חוסר בתאי דם אדומים.
בין תסמיניה הידועים של האנמיה, ניתן למנות חולשה, סחרחורת וצבע עור חיוור. במקרים מסוימים, היא עשויה להתבטא בדימום המתרחש בדרכי העיכול ואז יהיה צורך בהפניית המטופל לבדיקות גסטרואנטרולוגיות.
- בעיות של תפקודי כבד: כפי שכבר ציינו קודם לכן, רפואת הגסטרואנטרולוגיה עוסקת בבעיות ובמחלות המתפתחות בכבד. לכן, מטופלים המאובחנים עם בעיות תפקודיות בכבד, יופנו לרופא גסטרו מומחה לצורך המשך בירור והתאמת טיפול ( רופאי הגסטרו אחראים בין היתר על מתן טיפול בבעיות כבד כגון צהבת נגיפית, צהבת אוטואימונית וסרטן).
- זיהומים המתפתחים בדרכי העיכול: זיהומים הנוצרים בדרכי העיכול עלולים להיגרם כתוצאה מפרזיטים למיניהם ולעיתים מגורמים נוספים אחרים. כאשר קיים חשד לזיהום בדרכי העיכול, אז יש צורך בהפניית המטופל אל רופא גסטרו מומחה.
- הפרעות גדילה בקרב ילדים: הפרעות גדילה המתרחשות אצל ילדים מקושרות פעמים רבות להפרעות במערכת העיכול ולמחלות כמו צליאק. אחד התסמינים המרכזיים של הבעיה יכול להתבטא בעליה בלתי מספקת במשקל. במקרים כאלו, יהיה צורך להפנות את הילד\ה הנבדקים לביקור אצל רופא הגסטרו.
בכל אחת מן הבעיות והמחלות שהוזכרו לעיל, תפקידיו של רופא הגסטרו הם לבצע אבחון מדויק ולדאוג להתאמתו של טיפול יעיל. על זאת יש להוסיף כמובן, כי אחריותו הבלעדית של רופא המשפחה היא לדאוג להפניית המטופל לרפואת גסטרואנטרולוגיה.
כל סטייה מן ההתנהלות הרפואית אשר תחרוג מקווי הנורמה ומן הסטנדרט המקצועי המקובלים, תהיה עשויה להיחשב כרשלנות רפואית חמורה ולהקים עילה להגשת תביעה משפטית.
מה עלול להיחשב כרשלנות רפואית בגסטרואנטרולוגיה?
במקרים מסוימים, אבחון מדויק ומוקדם של מחלות בדרכי העיכול עשוי להיות ההבדל שבין חיים למוות. כך למשל, גילויה המוקדם של מחלת סרטן המעי הגס הוא קריטי להגדלת סיכויי ההחלמה ממנה (מאפשר את הסרתו של הגידול הסרטני בזמן ומונע בכך את התפשטותן של גרורות מסוכנות בגוף). בכיוון ההפוך כמובן, אבחונים מאוחרים או שגויים של בעיות ומחלות גסטרו, עלולים להוביל להחמרה קשה במצבו הרפואי של החולה ואף להוביל למותו.
דוגמאות לרשלנות רפואית בעת אבחון ו\או טיפול בבעיות גסטרואנטרולוגיות:
- התעלמות מתסמינים מחשידים של בעיות גסטרו\ביצוע אבחון שגוי או מאוחר של התסמינים הללו (עשויה להיות רשלנות מצדו של רופא המשפחה או מצדו של רופא הגסטרו).
- נזקים גופניים הנגרמים למטופל כתוצאה מהתנהלות רשלנות (למשל – גרימת נזק במהלך ניתוח כמו יצירת קרע במעי).
- תשאול חלקי ובלתי משביע בנוגע לרקע הרפואי של המטופל (אי בירור בנוגע לתרופות שהמטופל נוטל, אי בירור בנוגע לרקע משפחתי של מחלות בדרכי העיכול, אי בירור מספק דיו בנוגע לתסמינים שהמטופל חווה ועוד…).
- אי חתימה של המטופל על 'טופס הסכמה מדעת' לבצע פרוצדורה רפואית מסוימת (בתוך כך ניתן למנות גם אי מתן הסברים מספקים\כלל בנוגע לגורמי הסיכון הכרוכים בביצוע ניתוח, או אי מתן הסברים בנוגע לאופציות טיפול חלופיות).
- אי הפניה של המטופל לביצוע בדיקות נדרשות (בדיקות דם, בדיקת אנדוסקופיה, ביצוע CT בטן, צילומי רנטגן ועוד).
- פענוח לא נכון של ממצאי בדיקות.
- ביצוע בדיקות בלתי מותאמות\ביצוע בדיקות בצורה רשלנית.
- מתן טיפול תרופתי שאינו מתאים למטופל (או רישום תרופות במינון שגוי).
- אי התייעצות של רופא הגסטרו מול רופאים מומחים נוספים.
כל אחד מן הסעיפים הנ"ל, יוכל כאמור להיחשב לרשלנות רפואית ולהוות בסוף עילה להגשת תביעה משפטית. אך לפני הכול, מומלץ לפנות ולהתייעץ עם עורך דין לרשלנות רפואית המטפל במקרים של רשלנות רפואית. לאחר מכן, יהיה צורך להציג בפני כבוד בית המשפט את כל התיעודים הרפואיים הרלוונטיים המתקשרים למקרה התביעה. בנוסף לכך, יהיה צורך בקבלת חוות דעת רפואית ומקצועית של מומחה, אשר תוצג גם היא במהלך הדיון המשפטי.
חוות הדעת הרפואית תוכל לסייע לביהמ"ש לקבוע חד משמעית:
- האם התרחשה רשלנות רפואית? (הרופא\הצוות המטפל פעלו בניגוד למצופה מן 'הרופא הסביר', כלומר, בחריגה מהנורמות ומן הסטנדרטים הרפואיים המקובלים).
- האם הרשלנות הרפואית גרמה לנזק רפואי למטופל?
במידה וייקבע על ידי בית המשפט כי הנזק אשר נגרם למטופל\ת הוא אכן תוצאה של רשלנות רפואית, הוא עשוי לפסוק לטובתם גובה פיצויים גבוה במיוחד (לעיתים גם בסכומים של מיליוני שקלים).
מטרת דמי הפיצויים היא לנסות ולזכות את הנפגעים בצורה ההולמת ביותר, וביהמ"ש יסביר בהחלטתו את העוולות השונות שנגרמו: עוגמת נפש, סבל, כאב, פגיעה ביכולת אובדן העבודה, פגיעה באיכות החיים, קיצור תוחלת החיים. בנוסף, ביהמ"ש ישקלל בהחלטתו כי יש מקום לפצות את הנפגעים בגין הוצאות רפואיות עתידיות ובלתי צפויות.
נשמח לענות ולסייע- השאירו פרטים באתר או חייגו 8332*
השאירו את שאלתכם ונשמח לעזור
אנו נחזור אלייך בהקדם
תחומי עיסוק של המשרד