תחומי עיסוק של המשרד
- תאונות עבודה
- נכות כללית
- פטור ממס הכנסה
- אזרחי צוואות וירושות
- נזקי גוף
- נכי צה"ל וכוחות הביטחון
- נפגעי איבה
- רשלנות רפואית
- תאונות דרכים
- תביעות ביטוח וסיעוד
- נדל"ן והתחדשות עירונית
- תביעות ייצוגיות
- הרצאה למימוש זכויות
רשלנות רפואית
תביעות רשלנות רפואית בגין "הולדה בעוולה"
המושג "הולדה בעוולה" מתייחס להולדתו של תינוק עם מומים או מחלות מולדים (כמו תסמונות גנטיות, מומים גופניים או כל לקות אחרת העוברת בתורשה), כאשר הוא לא יכול היה להיוולד בשום צורה אחרת. משמעותן של תביעות רשלנות רפואית המוגשות בטענת "הולדה בעוולה", היא שהיה טוב לנולד ולהוריו אם לא היה נולד כלל וכך היה נחסך מהם סבל וכאב מיותרים.
תביעות משפטיות המוגשות בגין "הולדה בעוולה", אלו הן תביעות העוסקות במקרים שונים שבהם הורים עותרים כנגד הגורם הרפואי אשר טיפל בהם, בטענה שהתנהלותו הרשלנות הובילה להיוולדו של ילד בעל מום או מחלה גנטית כלשהי.
בכל הנוגע לרשלנות רפואית הקשורה בהולדתם של תינוקות עם מומים, החוק הבדיל בעבר בין שתי סוגי תביעות: 'תביעת הולדה בעוולה' ו- 'תביעת חיים בעוולה'. במקרים של תביעות "הולדה בעוולה" הכוונה היא לתביעות המוגשות על ידי ההורים כנגד הרופא\הצוות הרפואי/המוסד הרפואי המטפל. תביעות "חיים בעוולה" מתייחסות לתביעות המוגשות על ידי היילודים בעצמם, כאשר הם דורשים פיצויים על העובדה שנולדו עם מום או מחלה גנטית כתוצאה מהתנהלות רפואית רשלנית.
הקשר בין "הולדה בעוולה" לייעוץ גנטי רשלני
על פי חוק המידע הגנטי בישראל, התשס"א – 2000, הרשאים להעניק ייעוץ גנטי הם רופאים גנטיקאים מוסמכים, גנטיקאים קליניים, יועצים גנטיים ורופאים מומחים בתחום הגנטיקה. כפי שכבר ציינו, כאמור, הולדה בעוולה מתארת מצב בו תינוק נולד עם מומים או מחלות גנטיות מולדים.
ברוב המקרים, ניתן לאבחן מומים ו\או מחלות גנטיות מסוימות מבעוד מועד, כבר במהלך תקופת ההריון. במצב כזה, זוגות יכולים לקבל החלטה מושכלת האם בכוונתם להמשיך או להפסיק את ההריון. ולאחר שזה נאמר, ניתן להסיק הרי כי בכל מקרה שבו לא מתבצעת הפנייה לייעוץ גנטי או שהייעוץ הגנטי נעשה בצורה רשלנית, יהיה מקום להגיש על כך תביעה בגין רשלנות רפואית.
כיצד ניתן להוכיח את הטענה ל"הולדה בעוולה"?
הניסיון להוכיח את הטענה להולדה בעוולה הוא עניין מורכב במיוחד. ראשית, על התובעים להוכיח כי הגורם הרפואי המטפל התרשל בתפקידו:
-
בוצע אבחון שגוי של מומים ו\או מחלות גנטיות.
-
בוצע אבחון מאוחר מדי של מומים ו\או מחלות גנטיות.
-
אי ביצוע בדיקות ו\או הפניות נדרשות אשר הובילו להולדתו של תינוק עם מומים.
-
ביצוע לידה באופן רשלני (למשל במקרה כמו אי אבחון של גודל העובר וביצוע לידה רגילה במקום לידה קיסרית).
-
ועוד…
במידה והוכח כי קיים קשר בין ההתנהלות הרפואית הבלתי סבירה לבין הולדתו של תינוק הסובל ממום או מחלה גנטית, הרי שמדובר ברשלנות רפואית ויהיה מקום לפסוק על כך סכומי פיצויים משמעותיים (לעיתים גם בהיקפים של מיליוני שקלים).
תקופת התיישנות בתביעות "הולדה בעוולה"
על פי חוק הנזיקין האזרחי, תקופת ההתיישנות על מקרי רשלנות רפואית היא 7 שנים. יחד עם זה, במקרים של הולדה בעוולה, 7 השנים הללו מתחילות להיספר החל מהיום בו מלאו לנפגע התובע 18 שנים. כלומר, ניתן להגיש את תביעת הרשלנות הרפואית עד שהתובע מגיע לגיל 25.
על תהליך התביעה עצמו
תביעות רשלנות רפואית המוגשות בגין "הולדה בעוולה" מוגשות על פי רוב ע"י הוריו של הנפגע. התביעות תוגשנה נגד בית החולים (במקרים בהם מדובר במוסד פרטי), נגד משרד הבריאות והמדינה (במקרים בהם מדובר במוסד ממשלתי) או כנגד קופות החולים (במקרים בהם הנהלתן קשורה למוסד רפואי מסוים). ברוב המקרים, חשוב לציין, התביעות אינן תוגשנה כנגד הרופאים באופן אישי.
פעמים רבות יטענו הנתבעים, כי חתימתה של האם על טופס הסכמה מדעת, משמעותו היא ידיעה והסכמה מלאה על כך שלא ניתן לגלות באמצעות בדיקות מסוימות את כלל הפגמים והמומים הפוטנציאליים. בסיכומו של דבר, אם יכריע בית המשפט כי קרתה רשלנות רפואית, והרשלנות הזו מהווה עילה מוצדקת לטענת "הולדה בעוולה", הוא יפסוק כאמור לטובתם של התובעים סכומי פיצויים גבוהים במיוחד.
נשמח לענות ולסייע- השאירו פרטים באתר או חייגו 8332*
השאירו את שאלתכם ונשמח לעזור
אנו נחזור אלייך בהקדם
תחומי עיסוק של המשרד